More

  Ispraćaj za Nizamu Hećimović: Žene Hrvatske zaustavljaju sve na 15 minuta

  - Advertisement -

  Brojne ženske ogranizacije i inicijajative održat će u ponedjeljak, 21. avgusta, u 13 gradova širom Hrvatske, javnu akciju “Sigurnost žena je odgovornost države”. Riječ je o simboličnom prekidu svake aktivnosti na 15 minuta.

  “Ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović. Njeno ubistvo pokazalo je još jednom nefunkcioniranje sistema zaštite žena od nasilja. Izražavamo solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kad i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja”, navodi se u saopćenju Ženske mreže Hrvatske.

  Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sistema zaštite koje prethodi ubistvu.

  Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem. Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sistemskih mjera prevencije nasilja. 1.oktobra ove godine će biti pet godina od stupanja na snagu Istambulske konvencije a država nije ništa poduzela kako bi se osigurala njena dosljedna primjena.

  Zakon o zaštiti od porodičnog nasilja osim što ne obuhvata sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju. Simboličkim javnim akcijama žene traže od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Postoje uspješni modeli suzbijanja femicida!

  Tražimo:

  1. da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida,

  2. definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu,

  3. donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu,

  4. donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom budžetu.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty − 76 =