More

  Isplata blizu četiri miliona dolara Brčko distriktu do 5. septembra

  Prema potpisanom sporazumu, sredstva će biti raspoređena tako što će FBiH dobiti 58 odsto ili 72.591.543 dolara, RS 29 odsto ili 36.295.771 dolar, institucije BiH 10 odsto ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri odsto ili 3.754.735 dolara.

  - Advertisement -

  Isplata 125,1 milion dolara ruskog klirinškog duga nadležnim institucijama BiH treba da bude obavljena najkasnije do 5. septembra, potvrđeno je Nezavisnim novinama u Ambasadi Ruske Federacije u BiH, prenose bh. mediji.

  Isplata je odobrena 20. jula, a prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, izražena je zahvalnost Rusiji na završenim procedurama u pripremi za isplatu duga.

  Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, je potvrdio Nezavisnim novinama da je razmjenom nota između BiH i Rusije dogovoreno da od 20. jula počinje teći propisani rok za isplatu.

  Ocijenio je da je izvršavanje sporazuma značajan uspjeh Vijeća ministara BiH jer se, kako je rekao, radi o rješavanju duga koji postoji već dugi niz godina.

  Podsjećamo, Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, i Sergej Storčak, zamjenik ministra finansija Ruske Federacije, potpisali su u martu u Moskvi Sporazum o regulisanju obaveza bivšeg SSSR prema BiH.

  Brčko distriktu blizu četiri miliona dolara

  Prema potpisanom sporazumu, sredstva će biti raspoređena tako što će FBiH dobiti 58 odsto ili 72.591.543 dolara, RS 29 odsto ili 36.295.771 dolar, institucije BiH 10 odsto ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri odsto ili 3.754.735 dolara.

  Novac iz Rusije uglavnom je ukalkulisan u budžete za ovu godinu i dobrim dijelom već potrošen. Recimo, vlasti RS još ranije su rekle da će njime biti isplaćeni podsticaji poljoprivrednicima, dok su zajedničke institucije BiH sredstva od klirinškog duga planirale za kupovinu ili izgradnju objekata za smještaj institucija BiH.

  Prema budžetu institucija BiH za ovu godinu, objekte će kupovati ili graditi u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Mostaru, a u skladu s odlukama o višegodišnjim kapitalnim projektima koje odobri Savjet ministara BiH. Inače, BiH je ostala jedina zemlja bivše SFRJ kojoj još nije isplaćen tzv. klirinški dug.

  Obaveze prema ostalim zemljama bivše Jugoslavije izmirene su od 2011. do 2016. godine i isključivo su vraćene u robi.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy five ÷ = fifteen