More

  Islamska zajednica u BiH: U ugovoru sa državom tražimo isto što i druge vjerske zajednice

  spot_imgspot_img

  Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini demantovala je tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji tvrdi kako Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kroz ugovor sa državom “traži mnogo veća prava” nego je to slučaj sa ugovorima koje su Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva već potpisale, prenosi Anadolu Agency (AA).

  “Odlučno demantujemo netačne tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o tome kako Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kroz ugovor sa državom ‘traži mnogo veća prava’ nego je to slučaj sa ugovorima koje su Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva već potpisale”, navedeno je iz kancelarije reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

  Podsjetili su da ugovor koji već više godina zbog političkih opstrukcija čeka na potpisivanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nije prijedlog Islamske zajednice već Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

  Tekst nacrta ugovora je rezultat rada dvije radne grupe, one iz Islamske zajednice i Vijeća ministara i na njemu su radili eksperti koji su sačinili prijedlog usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

  U prijedlogu ugovora za Islamsku zajednicu se ne predviđa ništa više od onoga što je predviđeno i za druge dvije tradicionalne vjerske zajednice.

  “Jedino po čemu se ovaj ugovor razlikuje su neke specifičnosti islamskog učenja kakve imaju i druge vjerske zajednice što je prepoznato i u njihovim ugovorima sa državom. Osim toga, o sadržaju ovog ugovora pozitivno su se očitovale i ostale tri tradicionalne vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini i njega osporavaju samo one politike koje rade na daljnjem sijanju nepovjerenja i koje ga koriste za dnevnopolitička previranja i politička ucjenjivanja”, stoji u saopćenju.

  Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini još jednom apeluje na sve političare, a posebno predstavnike državne vlasti, da ovo pitanje ne politiziraju nego da mu pristupe kao pitanju osnovnih ljudskih prava i sloboda i da na taj način okončaju diskriminaciju prema muslimanima i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini koja na ovaj način poprima i svoje institucionalne oblike, stoji u današnjem saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine + 1 =

  Čitano

  Povezani članci