More

  Islamska zajednica u BiH protiv zloupotrebe vjere

  U Sarajevu predstavljena publikacija o analizi ideologiji etiketiranja nevjerstvom (tekfira) i nasilnog ekstremizma.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kroz svoj rad, na različite načine i kroz različite institucije, suprotstavljala se i suprotstavlja ideološkom tumačenju islama i zloupotrebi vjere, poručio je sekretar Vijeća muftija Islamske zajednice Ahmed Purdić na predstavljanju publikacije Analiza ideologije tekfira i nasilnog ekstremizma.

  “Zajednica je imala puno više aktivnosti u čijem nazivu se ne spominje vjerski radikalizam niti nasilni ekstremizam, ali koji su direktno utjecali na smanjenje te pojave među pripadnicima Islamske zajednice u BiH. Tu prije svega mislimo na svakodnevne aktivnosti Zajednice na temeljima islamske tradicije i bosanskog iskustva življenja i prakticiranja islama, a koje realiziraju naši imami kroz mektebsku nastavu, hutbe, predavanja i brojne druge aktivnosti, kao i naši vjeroučitelji u osnovnim i srednjim školama”, kazao je Purdić koji je najavio da će studija biti prevedena i na engleski jezik.

  U proteklom periodu Islamska zajednica posebnu pažnju posvetila borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, ali i ideologije tekfira (etiketiranja nevjerstvom) kao “ideološkom supstratu na kojem se nakalemio i razvijao korov nasilnih i ekstremističkih djelovanja”, naveo je Enes Ljevaković, muftija sarajevski.

  Satanizacija islama i muslimana

  “Na tom tragu Vijeće muftija je formiralo i komisiju sa zadatkom da analizira ovu ideologiju i kroz analizu njenih ključnih akaidskih i fikhskih pojmova i koncepata. Nakon toga obrađene teme su uobličene u formu studije ili analize i nedavno publicirane javnosti”, naveo je Ljevaković referirajući na pojmove i koncepte islamske apologetike i islamskog prava.

  On je također najavio promociju ove publikacije na području svih muftijstava, prenosi agencija Fena.

  “Preporuka Vijeća muftija je da se u svim muftijstvima organizira promocija ove analize s ciljem da se još jednom jasno iskaže stav Islamske zajednice o ovom pitanju, da se potcrta njena opredijeljenost za njoj primjerene oblike borbe protiv ideologije tekfira i protiv pošasti nasilnog ekstremizma i terorizma te da preventivno djeluje putem edukacije i medija te direktne komunikacije s ljudima, posebno mladima koji su najpodložniji indoktrinaciji i manipulaciji”, ocijenio je Ljevaković.

  On je dodao da je terorizam, zlonamjerno okarakteriziran kao islamski, poslužio, što direktno što indirektno, kao opravdanje za izravno miješanje u unutrašnje poslove muslimanskih zemalja kao i ratove i okupaciju pojedinih država te za satanizaciju islama i muslimana u svijetu.

  Publikacija koja je predstavljena danas u Sarajevu dostupna je u elektronskoj formi na web stranici Centra za dijalog – Vesatijja, javlja MINA.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − five = 2