More

  Islamska zajednica: Priprema za linč muslimana u Sloveniji

  Opozicioni zastupnik Branko Grims izjavio da je džamija, koja se gradi u Ljubljani, potencijalni sigurnosni rizik.

  - Advertisement -

  Slovenski opozicioni zastupnik izjavio je danas da je džamija koja se gradi u Ljubljani potencijalni sigurnosni rizik s obzirom da se finansira donacijama arapskih zemalja u kojima dominira “radikalna struja islama”, na šta je oštro reagirala Islamska zajednica Slovenije, ocijenivši da se radi o “fantazijama” uperenim protiv slovenskih muslimana.

  Branko Grims, zastupnik Slovenske demokratske stranke, kaže da iako džamiju finansira više zemalja, glavni je donator Katar, a posrednik katarska medresa, kojom, kako tvrdi, dominira vehabijsko učenje islama.

  Grims, koji vodi parlamentarni Odbor za kontrolu sigurnosnih službi, kaže da to nosi i sigurnosne rizike s obzirom na trenutnu diplomatsku blokadu Katara u Zaljevu.

  “Blokada Katara zbog optužbi da podržava i finansira terorizam ima posljedice i na NATO, pa i na Sloveniju”, kazao je.

  Grims je pripadnik desnog krila stranke bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše, koja je u doba izbjegličke krize 2015. tvrdila da su migranti druge vjere prijetnja za Evropu i predlagala da se na granici s Hrvatskom postavi bodljikava žica, što je premijer Miro Cerar pod pritiskom i učinio.

  ‘Plan za rušenje džamije’

  Njegovim izjavama ogorčena je Islamska zajednica Slovenije, ocijenivši ih pokušajem klevetanja tamošnjih umjerenih muslimana, većinom porijeklom iz Srbije, Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine.

  “Izjave razumijemo kao pripremu planova za rušenje džamije i za linč muslimana u Sloveniji”, saopćio je generalni sekretar Islamske zajednice Nevzet Porić.

  Tvrdnje o mogućoj infiltraciji stranih ideja ili pojedinaca u budući islamski vjerski centar s džamijom nazvao je “fantazijom, podmetanjem i zloupotrebom krize u međunarodnim odnosima, radi stvaranja stigme nad muslimanima u Sloveniji”.

  “Molimo da zaustavite stvaranje negativne slike o džamiji i muslimanima s pozicije političke i državne moći”, apelirao je Porić.

  Dodao je da u njegovu vjersku zajednicu ne treba bez razloga upirati prstom zbog “nacionalističkih ili dnevno-političkih interesa pojedinaca”.

  Prva džamija u Ljubljani trebala bi biti otvorena iduće godine.

  U Sloveniji živi približno 50.000 muslimana.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ three = two