More

  Islamska zajednica BiH osuđuje izjave patrijarha Irineja

  Javni nastup u kojem je Irinej rekao da je Srbija svako mjesto u kojem žive Srbi primljen je među muslimanima sa zabrinutošću i ogorčenošću.

  Posljednji javni istup patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja primljen je sa zabrinutošću i ogorčenjem među muslimanima u Bosni i Hercegovini i regiji, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

  Kako se dalje navodi u saopćenju, nacionalistička retorika, viktimizacija vlastitog naroda bez spremnosti da se preuzme odgovornost za zločine devedesetih, a posebno za zločin genocida na kojem je nastao današnji bh. entitet RS, dok se drugi pozivaju da postupaju drugačije, ne doprinose procesu suočavanja s prošlošću ni izgradnji povjerenja. Naprotiv, kako se ocjenjuje, izjavama da je “Srbija gdje god žive Srbi” počeo je rat devedesetih na ovim prostorima.

  “Još jednom se pokazalo da je ideja ‘Velike Srbije’, koja je prouzrokovala stradanja miliona ljudi na ovim prostorima, začeta, odgajana i provedena u dijelu svećenstva i srpskih nacionalističkih elita. Zabrinjava da se ta ideja i danas ponovo kroz istupe zvaničnika i različite političke i društvene inicijative oživljava”, navode iz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

  Naglašava se da Islamska zajednica, kao najveći stradalnik u ratovima 1990-ih (100 ubijenih imama, stotine stradalih u logorima srpske vojske, 614 porušenih džamija, više od 1000 drugih objekata), izražava zabrinutost i upozorava evropsku, muslimansku i svjetsku javnost na opasnost koja dolazi od neodgovornog dijela svećenstva SPC-a.

  Irinej: ‘Gde god žive Srbi to je Srbija’

  Ujedno, Islamska zajednica polaže i nadu da pravoslavno sveštenstvo i vjernički pravoslavni narod u Bosni i Hercegovini ne podržava ovakve izjave Irineja koje potkopavaju suverenitet Bosne i Hercegovine i siju razdor među narodima.

  “Na kraju, jedino sa čim se u IZ slažemo u izjavama patrijarha Irineja jeste njegova konstatacija da ‘narod koji stvara istoriju na zločinima i krvi drugih naroda nema budućnost'”, zaključuje se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću.

  Patrijarh srpski Irinej poručio je jučer građanima Republike Srpske da budu složni i čuvaju RS jer je to jedini način da srpski narod opstane.

  “Zato volimo svoju otadžbinu. Gde god žive Srbi to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mestima. Da se Srbi ovde i u svetu slože i da misle o velikoj slavnoj istoriji našeg naroda”, istakao je patrijarh Irinej.

  On je naglasio da je 20. stoljeće bilo tragično za srpski narod, koji je od početka do kraja tog stoljeća “stradao takvim stradanjem kakvo istorija nije zapisala”.

  “Čini se da je srpsko stradanje nadmašilo stradanja jermenskog i jevrejskog naroda”, rekao je Irinej.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 1 = nine