Iranski politički stručnjak Alijani: Ukoliko ne bude pregovora između Irana i SAD-a, može doći do rata

  - Politički stručnjak Reza Alijani smatra kako bi tenzije između SAD-a i Irana mogle prerasti u kratkotrajni rat manjih razmjera, a ukoliko strane ne budu spremne za pregovore

  Foto: AA

  U vrijeme kad su tenzije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana sve veće, iako lideri te dvije zemlje ne govore o mogućnosti rata, posljednja dešavanja otežavaju ignorisanje i te mogućnosti.

  Politički stručnjak Reza Alijani smatra kako bi tenzije između SAD-a i Irana mogle prerasti u kratkotrajni rat manjih razmjera.

  Alijani je za Anadolu Agency (AA) kazao je kako SAD nastoji ekonomskim sankcijama vršiti pritisak na Teheran i natjerati ga da zaustavi nuklearne aktivnosti.

  “SAD će nastaviti pritiske na smanjivanje utjecaja Irana u regionu. Ukoliko Teheran ne bude želio pregovore, SAD bi mogao izvesti zračni napad manjih razmjera na nuklearna postrojenja i vojne baze Irana”, smatra Alijani.

  Smatra kako američki predsjednik Donald Trump nastoji prvo oslabiti Iran s ekonomskog aspekta.

  “Trump ne želi promjenu vlasti u Iranu. Pokušati nešto tako bi bilo skupo. Cilj je Iran oslabiti ekonomskim sankcijama, a samim tim otežati obezbjeđivanje sredstava za narod i dovesti do obustavljanja finansijske podrške ograncima u regiji”, smatra Alijani.

  Osvrnuo se i na riječi lidera Irana Alija Khameneija da Iran neće pregovorati.

  “Iako Khamenei iznosi stavove o protivljenju pregovorima, uslovi će prisiliti na pregovore i natjerati lidera Irana na korak unazad”, rekao je Alijani.

  Podsjetio je kako se nakon ovako oštrih stavova obično poduzima korak unazad.

  “SAD pristaje na kulturuloško šiitsko prisustvo u regiji, umjesto na vojno. Ukoliko i iranska administracija pristaje na kulturoško šiitsko prisustvo, dogovor će biti lagan”, rekao je Alijani.

  Alijani je o strepnjama i pitanjima da li bi narod, u slučaju potencijalnog rata, stao uz vlast, kazao kako je narod u Iranu uznemiren vanjskom politikom vlasti.

  “Ako Teheran želi čvrsto sjesti za pregovarački sto sa SAD-om, treba omogućiti mir unutar zemlje i zatvoriti jaz između naroda i administracije”, rekao je Alijani.

  Iranski stručnjak za međunarodne odnose Davud Hermidas Bavend je za list Arman kazao kako je povećana mogućnost da SAD gađa položaje Iranske nacionalne garde, obzirom da ju je uvrstio na listu terorističkih organizacija.

  “SAD je gardu stavio na svoju listu terorističkih organizaicija. Tako bi svi napadi izvedeni protiv Irana bili legitimni. Mogao bi gađati baze garde na području Iraka i Sirije smatrajući im terorističkim položajima”, rekao je Bavend.

  Tvrdi kako, iako je protivno međunarodnim pravima, SAD smatra mogućim da vojnu snagu određene zemlje proglasi terorističkom organizacijom i interveniše.

  “Ukoliko Iran odgovori, SAD ratnim nosačem aviona poslanim na to područje mogao bi oštro uzvratiti”, rekao je Bavend.

  Bavend je dodao i kako će se administracija u Teheranu držati podalje od napada na vojne elemente SAD-a, a kako se ne bi dao povod Amerikancima za odgovor.

  “Napadi ogranaka Irana na tom području na položaje SAD-a, administracija u Washingtonu bi smatrala napadom Irana”, pojasnio je Bavend.

  Vjeruje kako bi Trump korake protiv Irana mogao iskoristiti za predsjedničke izbore koji će u SAD-u biti održani 2020.

  Upitan kakve bi korake Teheran trebao poduzeti kako bi se oslobodio od pritisaka SAD-a, Bavend je kazao kako Iran treba uvjeriti svijet da se Washington ponaša protivno međunarodnom pravu, osloboditi političke zatvorenike i tako dovesti do toga da propadnu karte o ljudskim pravima, na koje igra SAD.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × = thirty