More

  Inzko: Referendum o otcjepljenju RS-a – crvena linija

  Do raspada BiH neće doći, poručio je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, u ekskluzivnom razgovoru za DW. Inzko je rekao da do sada nije razmišljao o smjeni Milorada Dodika, predsjednika RS-a.

  - Advertisement -

  Do raspada BiH neće doći, poručio je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, u ekskluzivnom razgovoru za DW. Inzko je rekao da do sada nije razmišljao o smjeni Milorada Dodika, predsjednika RS-a.

  Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, kaže da do secesije Republike Srpske neće doći. „Međunarodna zajednica ima sve instrumente u svojim rukama. Mi imamo mandat Ujedinjenih nacija i mi to nećemo dopustiti”, rekao je Inzko u ekskluzivnom intervjuu za DW.

  Inzko je pozdravio izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da neće doći do pripajanja Republike Srpske Srbiji. Komentirajući crtanje novih granica od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Inzko je rekao da je prekrajanje granica uvijek opasno. “I ono je završeno. I pogotovo što se mene tiče i mog mandata završeno je za BiH. Unutar BiH možemo svašta da radimo, ali hajde da se takmičimo u tome ko će biti uspješniji”, rekao je on.

  Na pitanje da li će uskoro koristiti Bonske ovlasti Incko je rekao: „Situacija neki put nije baš ružičasta ovdje i neki u međunarodnoj zajednici su mišljenja da bi možda bilo opet dobro da se koriste Bonske ovlasti. Međutim to je samo neko sazrijevanje nekog mišljenja, ali nikakve odluke do sada još nije bilo u tom smislu”, rekao je Inzko. Inzko je dodao da će takva odluka možda biti donesena, ali to ovisi od situacije, da li je to neko veliko kršenje Dejtonskog sporazuma, da li je to nešto drugo, itd. Ali za sada bi to samo bila hipotetička situacija”, kaže Inzko.

  „Veliko kršenje Dejtona bio bi naravno neki referendum o otcjepljenju. To bi bila crvana linija”, rekao je Inzko.

  Na pitanje što bi u tom slučaju uradio Inzko je rekao: „Ja ću sve učiniti da do toga ne dođe”. Na pitanje što će uraditi ako do toga ipak dođe Inzko je rekao: „To je samo teorija. Ako bih imao neki plan, i ove veće države u Vijeću za implementaciju mira, mi to sigurno ne bismo preko televizije objavili”, rekao je Inzko za DW.

  Na konstataciju da je predsjednik Republike Srpske upravo preko televizije rekao da radi na stvaranju političkog okruženja da do referenduma dođe Inzko je rekao: „Radimo konkretno i imamo i nekih rezultata u tom pogledu. Vi znate da je bio u planu referendum o Tužiteljstvo i Sudu BiH, i visokom predstavniku i da do toga nije došlo”.
  Je li tu intervenirala međunarodna zajednica, bilo je pitanje za Inzka na koje je rekao: „Međunarodna zajednica nije intervenirala. Međutim ona je bila potpuno jasna da bi to bilo antidejtonski”, rekao je Inzko dodajući da je u konačnici bitan rezultat.

  Nema odluke u PIC-u

  Kada je riječ o kritikama Rusije na račun njegovog posljednjeg izvještaja o stanju u BiH kojeg je podnio Vijeću sigurnosti UN-a, te o tome da ga je ruska strana nazvala srbofobom, Inzko kaže: „Tu sam ja potpuno relaksiran”. Inzko dodaje kako je smiješno i potpuno suludo optužiti ga za to da je on srbofob. „I moram nešto reći: Nema loših naroda”, kaže Inzko za DW.

  Na pitanje da li se Rusi protive korištenju Bonskih ovlasti Inzko je rekao: „Rusi kažu da treba imati više dijaloga, konsenzusa, itd. Ja se sa Rusima slažem osim kada smo došli do neke granice kada više ne može taj konsenzus i taj dijalog više nije uspješan.”

  Na direktno pitanje da li Rusi sprečavaju eventualnu smjenu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, Inzko je rekao: „Do tog koraka još nije došlo. U međunarodnoj zajednici o tome nismo debatirali barem što se tiče mog mandata. Možda moji prethodnici, kao gospodin Schwarz-Schilling. Možda je on imao takve ideje. Ja o tome još nisam razmišljao”.

  Na pitanje da li je on imao ideju da ga smijeni Inzko je rekao: „Važna je odluka u PIC-u. Takve odluke nema”. Hoće li je biti, bilo je pitanje novinarke DW-a, na koje je Inzko odgovorio: “Sve je moguće, ali trenutačno do toga nema ništa. Ja znam da mnogi ljudi to priželjkuju, ali u PIC-u se o tome nije razgovaralo nikad, ni početni razgovori nisu bili u toku”, rekao je Inzko.

  Inzko je u intervjuu za DW još govorio o odgovornosti međunarodne zajednice za teško stanje u BiH, kao i o bilansu svog osmogodišnjeg mandata na čelu OHR-a, tj. o tome kakvu će BiH ostaviti kada napusti ovu funkciju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceDW

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two × 4 =