More

  Investitori iz Norveške zainteresovani su za ulaganje u Distriktu

  [SAOPŠTENJE]  Predsjednik i potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić i Ivo Filipović održali su u prostorijama Skupštine radni sastanak s ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olavom Reinertsenom i njegovim saradnicima.

  Milić i Filipović upoznali su ambasadora o trenutnoj političkoj situaciji u Brčko distriktu, koja je ocijenjena stabilnom te da se intenzivno radi na unapređenju kvaliteta života u ovoj lokalnoj zajednici kroz stvaranje uslova za investicije,  a sve s ciljem sprečavanja odliva stanovništva iz Distrikta.

  Predsjednik Milić istakao je da je stanje u Brčko distriktu najbolje u BiH, da se u saradnji sa supervizorom uradilo mnogo toga na poboljšanju zakonske legislative te da je, između ostalog, donesen novi Zakon o budžetu i  Zakon o energiji,  i da je najavljeno veliko investiranje od strane OSC grupacije u stvaranju slobodne industrijske zone.

  „Cilj lokalnih vlasti je da stvore uslove da što prije u potpunosti preuzmu odgovornost za političke i ekonomske procese u Brčkom uz tehničku podršku Misije EU u BiH“ istakao je Milić.

  Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen rekao je da i Norveška traži način za zatvaranje OHR-a, ali da uslovi još nisu takvi da bi se to moglo učiniti.

  Govoreći o investiranju u BiH i Brčko distriktu, ambasador Reinertsen je rekao da su  strani investitori spremni da ulažu tamo gdje su njihove investicije zaštićene i gdje je sigurna klima za investiranje, odnosno gdje je politička situacija stabilna.

  Ambasador Reinertsen je rekao da ima investitora iz Norveške koji su  zainteresovani za ulaganje u Distriktu i to iz oblasti čiste i zelene energije, hidro i solarne energije, turizma, namještaja te najavio nastavak razgovora sa investitorima i rukovodstvom Skupštine i Vlade distrikta na proljeće sljedeće godine. 

  Skupština Brčko distrikta BiH

  Čitano

  Povezani članci