More

  Investicije EIB-a na Balkanu 853 mil eura u 2021

  Grupacija Evropske investicione banke (Grupacija EIB), banka Evropske unije (EU), ukupno je 2021. godine investirala 853 miliona eura širom Zapadnog Balkana za održivi razvoj, zelenu tranziciju, digitalizaciju i podršku malim preduzećima.

  Prošle godine je EIB investirala 560 miliona eura u mala i srednja preduzeća, pomažući im da se oporave, prilagode i nastave da otvaraju nova radna mjesta. Sa gotovo 200 mil EUR investiranih u digitalni sektor Zapadnog Balkana od 2020. godine, Grupacija EIB je postala jedan od glavnih finansijera digitalne transformacije u regionu. U okviru finansijskog paketa Tima Evropa, EIB je uložila 1,7 mlrd EUR za brži oporavak regiona od kovida-19, obezbeđujući zeleni, digitalni i održiv rast.

  Da bi povećala svoje lokalno prisustvo i pojačala finansijsku i tehničku pomoć za zemlje izvan EU, Grupacija EIB je osnovala EIB Global, sa ciljem da ubrza planiranje i sprovođenje projekata, kroz individualno prilagođenu podršku koju će pružiti eksperti na terenu. Zapadni Balkan spada u regione koje će dobiti podršku u okviru ogranka EIB Global, koji će biti i jedan od glavnih partnera Evropske komisije u sprovođenju inicijative Globalni prolaz.

  Potpredsednica EIB Ljiljana Pavlova, koja je zadužena za Zapadni Balkan, rekla je:

  – Izuzetno sam ponosna na ostvarene rezultate koji pokazuju našu snažnu opredijeljenost, u okviru Tima Evropa, za zelenu tranziciju, digitalizaciju i razvoj privatnog sektora. Naša podrška je bila vidljiva ne samo u finansiranju, već i kroz povećanje tehničke podrške u uvođenju Ekonomsko-investicionog plana, kao i Zelene agende na Zapadnom Balkanu, koja će doprinijeti čistijoj životnoj sredini i boljim uslovima života. Pomogli smo regionu da se prilagodi novom digitalnom dobu, odobrivši znatna finansijska sredstva za unapređenje digitalne infrastrukture i vještina. Sada, sa pokretanjem ogranka EIB Global, bićemo u poziciji da reagujemo brzo, da na konkretne lokalne potrebe odgovorimo na terenu, da proširimo svoje partnerstvo i znanje na zemlje i regione kojima je to najpotrebnije. Ovo će otvoriti novo poglavlje i proširi naše domete izvan EU, omogućavajući nam da još efikasnije doprinesemo digitalizaciji, borbi protiv klimatskih promjena i inkluzivnom rastu.

  Tokom 2021. godine, EIB je obezbjedila 560 mil EUR za mala i srednja preduzeća u regionu kako bi im pomogla da održe likvidnost, nastave sa investiranjem, očuvaju radna mjesta i stvore nove mogućnosti zapošljavanja. Ta sredstva su dostupna pod pristupačnijim i fleksibilnim uslovima, u okviru finansijskog paketa Tima Evropa za brži oporavak regiona od kovida-19.

  Banka EU uvela je nove finansijske instrumente i proizvode, kao što su namjenske kreditne linije za klimatske projekte kako bi se ubrzala dekarbonizacija preduzeća u regionu uvođenjem energetski efikasnih praksi. Očekuje se da će podsticajni krediti za kompanije za zapošljavanje ugroženih socijalnih grupa biti potpisani širom regiona, kao dopuna onome koji je već ugovoren 2020. za Srbiju. Pomoću garantne linije za Zapadni Balkan i bliže saradnje sa Evropskim investicionim fondom (dio Grupacije EIB koje se bavi MSP), očekujemo da ćemo pojačati svoju podršku razvoju privatnog sektora.

  Kao klimatska banka EU, EIB je povećala tehničku i finansijsku podršku za pripremu i sprovođenje klimatskih i održivih projekata u skladu sa Ekonomsko-investicionim planom. Tokom 2021, odobrila je 257 mil EUR za zaštitu životne sredine, sigurniju i efikasniju energetsku mrežu, održivi transport i uvođenje energetski efikasnih projekata u mala preduzeća.

  U prošlog godini EIB je investirala u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Kosovskoj Mitrovici, uvođenje sistema za vodosnabdijevanje u Tirani, kao i u opštinama Jajce i gradu Zvornik. Ova ulaganja će obezbjediti pristup pitkoj vodi i sanitarnim uslugama za više od milion ljudi u regionu. Finansijska sredstva EIB-a takođe će ojačati energetsku mrežu u jugoistočnoj Evropi, uvođenjem sigurnog, raznovrsnog i efikasnog sistema snabdijevanja.

  Investicije EIB-a ugovorene u 2021. godini omogućile su modernizaciju gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo, što će doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi i zagađenja vazduha. Zajedno sa Evropskom komisijom i drugim partnerima banka EU planira da poveća tehničku podršku kako bi se ubrzala realizacija Zelene agende.

  Zahvaljujući 200 mil EUR investiranih u digitalne projekte u regionu od 2020. godine, EIB je omogućila pametan, otporan i inkluzivni rast regiona. Investicije EIB-a premostiće digitalni jaz i omogućiti nadogradnju postojeće 4G i uvođenje 5G mreže, kao i digitalizaciju preko 1.500 škola i razvoj digitalnih vještina. Dugoročno gledano, to će povećati produktivnost preduzeća, efikasnost javnih institucija i mogućnost zapošljavanja mladih u kontekstu novog digitalnog doba.

  Izvor: Biznisinfo.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty five − fifty =

  Čitano

  Povezani članci