More

  Invalidna osoba može uvesti putnički automobil bez plaćanja carina i PDV-a

  Ratni vojni invalidi i ostala invalidne osobe mogu ostvariti pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina pri uvozu putničkog automobila kao ortopedskog ili drugog pomagala.

  - Advertisement -

  Osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju mogu biti oslobođene plaćanja uvoznih dadžbina, odnosno carine i PDV-a, ako planiraju kupiti i uvesti automobil koji će im poslužiti kao ortopedsko ili drugo pomagalo, piše Radiosarajevo.ba.

  Ratni vojni invalidi i ostala invalidne osobe mogu ostvariti pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina pri uvozu putničkog automobila kao ortopedskog ili drugog pomagala, naveo je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević, dodavši kako su ta pravila određena Zakonom o carinskoj politici BiH.

  Od plaćanja uvoznih dažbina oslobođene su invalidne osobe na putnički automobil koji uvezu iz inozemstva jednom u razdoblju od pet godina.

  Pravo na oslobađanje odnosi se na period od pet godina, što znači nakon uvoza vozila na ovaj način, u narednih pet godina ne mogu na isti način uvesti vozilo. Tek nakon isteka perioda od pet godina mogu ponovo na povlasticu uvesti vozilo. Isto tako, vozilo ne smiju prodati u trajanju od tri godine od dana uvoza, jer ako to urade moraju platiti sve uvozne dažbine.

  “Uglavnom svi ovi detalji stoje u svakom pojedinačnom rješenju koje podnosilac zahtjeva dobije od nadležnog Regionalnog centra UIO, Odsjeka za carine – Grupe za carinske postupke”, naveo je Kovačević.

  Iz UIO-a su naveli kako invalidna osoba može uvesti putnički automobil do vrijednosti od 30.000 KM ako nije posebno prilagođen za upravljanje invalidnih osoba ili bez ograničenja vrijednosti ako se uvozi putnički automobil posebno prilagođen za prijevoz invalidnih osoba.

  “U svakom pojedinačnom postupku, kada se podnese zahtjev i priloži sva potrebna dokumentacija, carinska služba utvrđuje da li postoji osnova za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina (carina i PDV). Vozilo mora ispunjavati minimalne tehničke uvjete homologacije, kao i sva ostala vozila koja se uvoze u BiH. Uvjete homologacije vozila utvrđuju ovlašteni tehnički servisi u BiH”, naveo je Kovačević.

  Kako bi uvezli automobil, osobe s invaliditetom angažiraju špeditersku kuću koja za njih obavlja poslove uvoza.

  Automobili koji se koriste kao ortopedska ili druga pomagala moraju imati naljepnicu za osobe s invaliditetom.

  “Postupak izdavanja naljepnica za osobe s invaliditetom reguliran je Pravilnikom o obilježavanju vozila kojim upravlja osoba s invaliditetom ili kojim se prevozi osoba s invaliditetom”, naveli su iz Uprave za administraciju i podršku Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo.

  Pravilnikom koji je stupio na snagu prije dvije godine reguliran je način i postupak obilježavanja vozila kojim upravlja osoba s invaliditetom ili kojim se prevozi osoba s invaliditetom, uvjeti dobivanja znaka kojim se obilježavaju ova vozila, odnosno znak pristupačnosti, njegov izgled, način postavljanja i korištenja, period važenja, vođenje evidencija izdatih znakova pristupačnosti, te način obilježavanja parking mjesta za ova vozila.

  Postupak podnošenja zahtjeva inicira stranka, a po mjestu prebivališta kod nadležnog Odjeljenja za administraciju MUP-a Kantona Sarajevo, gdje se uz zahtjev prilažu sljedeći dokumenti:

  – nalaz ocjena ili mišljenje o stepenu oštećenja ekstremiteta bitnog za upravljanje vozilom izdatog od strane organa entiteta, BiH i Brčko distrikta BiH,

  – dvije fotografije dimenzija 30×35 mm,

  – lična karta na uvid i

  – fotokopija potvrde o vlasništvu nad motornim vozilom.

  Kako su naveli iz MUP-a, propisano je da se znak može izdati osobi s oštećenim ekstremitetima bitnim za upravljanje motornim vozilom (minimalno 60 posto), osobi s invaliditetom od 100 posto ili udruženjima osoba s invaliditetom na rok od pet godina, te u navedenim postupku ne naplaćuje se taksa.

  Ratni vojni invalidi – ako je rješenjem nadležne komisije za utvrđivanje stepena invalidnosti prema propisima o invalidskom osiguranju utvrđeno tjelesno oštećenje od najmanje 70%, kao i za utvrđeni stepen invalidnosti od 50% i više, ukoliko se radi o amputacijama i težim oštećenjima ekstremiteta koja uslovljavaju upotrebu vozila prilagođenih invalidnim licima;

  Ostala invalidna lica – ako je rješenjem nadležne komisije za utvrđivanje stepena invalidnosti prema propisima o invalidskom osiguranju utvrđeno tjelesno ostećenje od najmanje 80%, posebno organa za kretanje (donji ekstremiteti, karlica, kralježnica) kao i drugih organa koji dovode do deformacije funkcije donjih ekstremiteta; potpuni gubitak ili oštećenje vida; teži oblik retardiranosti ili paralize.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty seven ÷ 27 =