More

  Interpol: Dječaci izloženiji najtežem seksualnom zlostavljanju

  Zaključci su temeljeni na analizi baze podataka od više od milion fotografija i videosnimaka iz cijelog svijeta.

  - Advertisement -

  Dječaci su izloženiji od djevojčica najtežim oblicima seksualnog zlostavljanja na internetu, pokazao je izvještaj Interpola (Međunarodna kriminalističko-policijska organizacija), koji ukazuje na nepoznate aspekte toga problema, prenosi Otisak.ba.

  Organizacije koje se bore protiv krijumčarenja ljudi kažu kako je globalna dostupnost jeftinog i brzog interneta i mobitela potakla porast zloupotrebe djece na internetu, što uključuje i uživo prenošenje zlostavljanja djece i prodaju radi seksualnih odnosa.

  Iako su djevojčice žrtve u dvije trećine slučajeva, posljednje istraživanje pokazuje kako fotografije i videosnimke s dječacima, među kojima su neki vrlo mali, često sadrže teže oblike zlostavljanja, poput sadizma i drugih oblika seksualnog zlostavljanja.

  Identificirano više od 12.000 žrtava

  Zaključci su temeljeni na analizi baze podataka od više od milion fotografija i videosnimaka kategoriziranih kao zlostavljajućih iz čitavog svijeta koje je prikupio Interpol.

  “To pokazuje koliko ne znamo i koliko još treba istraživati”, kaže Damian Kean iz organizacije ECPAT International, sa sjedištem u Bangkoku, koja se bori protiv seksualnog iskorištavanja djece.

  Ta je organizacija sarađivala u istraživanju s Interpolom. Kean kaže kako rezultati analize pokazuju da države moraju preispitati svoje napore kako bi se obračunale s kriminalom i osigurale pomoć djevojčicama i dječacima.

  “Moguće da pravosuđa to ne prepoznaju i ne daju prioritet jer im to nije poznato”, kazao je on za Reuters u srijedu.

  “To je nešto što moramo dodatno istražiti.”

  Baza podataka Interpola identificirala je više od 12.000 žrtava od uspostave 2009. godine, a vlasti ulažu napore da identificiraju i druge.

  U opasnosti bebe i mala djeca

  Od onih koji nisu identificirani više od 60 posto su vrlo mala djeca, uključujući bebe i djecu do dvije godine, a jedna trećina su dječaci, prema istraživanju koje je objavljeno u utorak.

  Interpol i ECPAT kažu kako je identifikacija žrtava ključ potrage za počiniteljima zbog toga što materijal o zlostavljanju često snimaju oni koji su bliski djeci, poput nastavnika ili skrbnika.

  “Govorimo o vrlo maloj djeci, bebama od tek nekoliko mjeseci, koje su izložene ekstremnom seksualnom zlostavljanju”, kaže voditelj Interpolova odjela za zločine protiv djece Bjorn Sellstrom.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × eight = 24