More

  Internacionalni univerzitet Brčko: Osnažiti ekonomske uvjete rada javne uprave

  I ove godine profesori i saradnici Internacionalnog univerziteta Brčko distrikt Bosne i Hercegovine uzeli su aktivno učešće u radu Međunarodne konferencije na Vlašiću.

  Brojni problemi pravne i ekonomske naravi prisutni su na tranzicionom putu Bosne i Hercegovine u stvaranju uvjeta za njeno uključivanje u jedinstven sistem društvenih odnosa koji postoje u Evropskoj uniji. To je opća ocjena većine učesnika 16. Međunarodne konferencije koja je, u organizaciji Internacionalnog univerziteta iz Travnika, održana ovog vikenda na Vlašiću, navedeno je u pisanoj informaciji iz brčanskog Internacionalnog univerziteta.

  Konferencija je organizirana na temu: “Ekonomsko-pravni komunikacijski aspekti zemalja Zapadnog Balkana sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu u procesu pristupa Evropskoj uniji”.

  I ove godine profesori i saradnici Internacionalnog univerziteta Brčko distrikt Bosne i Hercegovine uzeli su aktivno učešće u radu Konferencije.

  Posebnu pažnju privukao je rad profesora dr Siniše Bilića, profesora dr Safeta Subašića i suradnice magistrice Slave Lovrić Jurišić na temu: ”Transformacija i funkcija javne vlasti Bosne i Hercegovine u kontekstu s načelima upravnog prava”, navode iz ovog univerziteta.

  Obrazlažući rad, a posebno njegovo ekonomsko motrište, profesor Siniša Bilić je akceptirao dva momenta.

  Prvi koji ukazuje na potrebu veće odgovornosti javne vlasti za upravljanje javnim prihodima, i drugi koji je u procesu tranzicije upravne funkcije javne vlasti neophodan a odnosi se na stvaranje materijalnih uvjeta za organizaciju transparentne i efikasne javne uprave, uključujući i korištenje najsavremenijih sredstava rada i informacione tehnologije.

  On je upozorio da se osim toga posebna pažnja mora obratiti na ljudske resurse i vještine i znanja rukovodilaca organa javne vlasti kao osoba sa javnim ovlaštenjima koje moraju imati visoki stepen znanja i vještina, a uz to biti krajnje odgovorni i savjesni.

  Bosna i Hercegovina kao tranziciona zemlja nema drugih alternativa na putu priključenja Evropskoj uniji, naglašeno je iz brčanskog Internacionalnog univerziteta.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty four − = twenty one