Internacionalni univerzitet Brčko distrikt BiH na 20. Međunarodnoj konferenciji na Vlašiću

Internacionalni univerzitet Brčko distrikt BiH redovan je učenik brojnih međunarodnih naučnih i stručnih konferencija. To je dio ukupne strategije jačanja naučnih kapaciteta Univerziteta i stručnog usavršavanja kadrova ove viskokoškolske ustanove. Kako smo ovih dana obaviješteni od strane Rektora ovog Univerziteta, profesora Velimira Sotirovića, i ove godine profesori Univerziteta uzeće aktivno učešće na XX međunarodnoj Konferenciji “Ekonomija i globalizacija, vladavina prava i mediji u uslovima digitalizacije u zemljama Zapadnog Balkana”.

Konferencija, u trajanju od dva dana, završena je jučer uz jednoglasnu ocjenu o potrebi jačanja vladavine prava i uloge medija u procesima ekonomskog razvoja i globalizacije. I ove godine posebnu pažnu privukao je zajednički tematski rad profesora Internacionalnog univerziteta Siniše Bilića i Safeta Subašića,  na temu: ”Vladavina prava i uloga medija kroz primjenu načela javnosti rada i transparentnosti postupaka pomilovanja u Bosni i Hercegovini”.

Obrazlažući rad, a posebice njegov značaj za otvaranje naučnog i javnog interesa ka kritičkoj recepciji dominantnog modela primjene instituta pomilovanja u Bosni i Hercegovini  profesori su posebno akceptirali  dva momenta, prvi, koji ukazuje na potrebu veće odgovornosti medija za redovno i potpuno izvještavanje o postupcima pomilovanja koji su prema zakonskim odredbama transparentni i dostupni javnosti, te drugi, koji naglašava značaj koji mediji imaju u stvaranju javnog mnijenja kojim bi se povećala odgovornost javne vlasti za donošenje odluka u postupcima pomilovanja. Na taj način mediji doprinose jačanju političke odgovornosti političke vlasti koja ima ustavnopravna ovlaštenja i nadležnost da prinači pravomoćnu odluku sudske vlasti. Jačanjem pritiska i odgovornosti nosilaca političkih funkcija koji učestvuju u postupcima pomilovanja uspostavljaju se pozitivne korelacije vladavine prava i vezanosti javne vlasti za pravo i pravednost prava.

Iskustva koja su u okviru teme iznjeli brojni naučni radnici iz zemalja Zapadnog Balkana biće značajna za nastavak naučnog rada na Internacionalnom univerzitetu Brčko distrikt, koji nauci i naučnom radu pridaje poseban značaj.

Autor: Internacionalni univerzitet BDBiH
Izvor: Otisak.ba
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× 8 = thirty two