More

  Interaktivno: Kako je Palestina izgledala prije 100 godina

  Prije britanske uprave Jevreji su sačinjavali tri posto stanovništva, a danas su Palestinci žrtve najduže vojne okupacije u modernoj historiji.

  - Advertisement -

  Ove sedmice Palestinci širom svijeta obilježavaju stogodišnjicu Balfourove deklaracije, koja je donesena 2. novembra 1917.

  Deklaracijom, čiji je potpisnik tadašnji britanski ministar vanjskih poslova Arthur James Balfour, pokrenuto je otimanje palestinske zemlje s ciljem osnivanja “nacionalne države za jevrejski narod”.

  Balfourova deklaracija smatra se jednim od okidača Nakbe – etničkog čišćenja Palestine 1948. te sukoba koji je tada počeo s Izraelom.

  Deklaracija je naslovljena na Lionela Waltera Rothschilda, utjecajnog britanskog Jevreja, i glasi:

  “Dragi lorde Rothschilde,

  veliko mi je zadovoljstvo da Vam prenesem, u ime Vlade Njegovog visočanstva, sljedeću deklaraciju naklonjenosti aspiracijama jevrejskih cionista, a koju je odobrio Kabinet.

  Vlada Njegovog visočanstva zauzima blagonaklon stav prema uspostavljanju nacionalnog doma za jevrejski narod u Palestini i učinit će sve što može da pomogne u postizanju ovog cilja, uz jasno određenje da ništa ne smije ugroziti građanska i vjerska prava postojećih nejevrejskih zajednica u Palestini, odnosno prava i politički status koji Jevreji imaju u bilo kojoj drugoj državi.

  Bit ću Vam zahvalan ako biste upoznali Cionističku federaciju s ovom deklaracijom.

  Arthur James Balfour.”

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fourteen + = eighteen