More

  Inspektorat Distrikta: U predstojećem razdoblju pojačane kontrole izdavanja “Stana na dan” i zapošljavanja stranih državljana

  Inspektorat Brčko distrikta u predstojećem razdoblju vršit će pojačanu kontrolu na terenu s ciljem
  preventivnog djelovanja i to iz oblasti inspekcije poslovanja, tržišne inspekcije rada, prosvjetno
  pedagoške inspekcije, kao i inspekcije za fondacije i udruge.

  Na području Brčko distrikta, ali i cijele Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme u porastu je
  izdavanje stanova po principu takozvanom „Stan nadan“, za koje vlasnici ne plaćaju nikakve obveze, tenemaju registriranu djelatnost. Samir Đuvić glavni inspektor inspekcije poslovanja istaknuo je kako su vlasnici hotela i ugostiteljskih objekata koji u svojoj djelatnosti pružaju i usluge smještaja, i koji su službeno registrirani, najviše potencirali ovu vrstu kontrole.

  Prema njegovim riječima pojačana kontrola vršit će se i na sveobuhvatnu kontrolu poslodavaca koji zapošljavanju strane državljane, vodeći se indikatorima vezanim za trgovinu ljudi koja je diljem Europe sve više zastupljena.

  Kodd problema oko trgovine ljudima akcent će se staviti i na uvjete u kojima rade strani državljani na području Brčko distrikta, a odnosi se na rješavanje radno pravnog statusa, odnosno jesu li im plaćena mirovinska i zdravstvena osiguranja, u kakvim uvjetima žive i kako se poslodavci odnose prema njima i slično.


  Svaki izlazak na teren će se obavljati po nalogu glavnog inspektora, u suradnji s Policijom Brčko
  distrikta, te će sve nepravilnosti koje se zateknu na terenu biti kažnjavane na licu mjesta

  (Radio Brčko)

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty six − = sixteen