More

  Inspekcija u Sarajevu uklonila PRIME iz prodaje/FOTO

  - Advertisement -

  Kantonalni sanitarni i inspektor za hranu su postupajući po prijavi Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednji škola Kantona Sarajevo, a koja se odnosila na kontrolu prodaje energetskog napitka “Prime”, proveli inspekcijske nadzore kod tri privredna subjekta koji su uvoznici tog napitka na tržište Kantona Sarajevo, te maloprodajnim jedinicima koje posluju u njihovom sastavu.

  U postupku provedenih inspekcijskih nadzora zapisnički je konstatovano da je u prometu zatečeno hidratacijsko piće bez kofeina i L-teanina “Prime Hidration“, dok kontrolisani uvoznici nisu uvozili i prometovali energetski napitak „Prime Energy“, koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a zbog nedozvoljenih supstanci u svom sastavu (visok nivo kofeina i sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima).

  S obzirom da je inspektor za hranu konstatovao da hidratacijsko piće “Prime”, koje je pronađeno u prometu, nije deklarisano u skladu sa Pravilnikom o pružanju informacija potrošačima o hrani (“Službeni glasnik BiH” broj: 68/13), zapisnički je naložio da se ista povuku iz prometa, dok se propisno ne deklarišu. Jedan od sarajevskih uvoznika je samoinicijativno poslao uzorak na analizu zdravstvene ispravnosti proizvoda za koju će rezultati biti poznati naknadno.

  Podsjećamo da se u cilju zaštite javnog zdravlja na području Kantona Sarajevo provode pojačane kontrole kantonalnih inspektora za hranu kod subekata u poslovanju s hranom, a u saradnji sa drugim inspekcijskim organima, kao i Agencijom za sigurnost hrane BiH.

  Kako je ranije saopćeno Nacionalni zavod za javno zdravstvo iz Slovenije je izvršio procjenu rizika čiji rezultati su pokazali da konzumiranje “Prime” energetskih napitaka sa kofeinom povećava vjerovatnoću štetnih efekata po zdravlje, posebno kod djece i adolescenata, radi čega se ta pića smatraju rizičnim za ove grupe stanovništva.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty three ÷ nine =