„Inkluzija kroz sport“ za pozitivan razvoj mladih u Brčkom

Ovaj događaj je upriličen kroz razne sportske igre na kojima su zajedno učestvovali roditelji i djeca, kako bi se kroz sliku porodice pokazao značaj sporta u ranom razvoju djece.

Foto: Kristian Bilić

Piše: Azra Bijedić

U proteklu subotu građani Brčkog su mogli prisustvovati u Promociji sporta za razvoj „Inkluzija kroz sport“ na Trgu mladih (fotogalerija ovdje).

Ovo je dio projekta „Sport bez granica“, koji je omogućen zahvaljujući Omladinskom centru Vermont u saradnji sa partnerima: Škola sporta Olympic Kids, KMF Zdravlje Brčko, Kickbox Grčica i RK Lokomotiva Brčko, uz podršku njemačke organizacije GIZ (GmbH) i Vlade Brčko distrikta BiH.

Cilj cjelokupnog projekta jeste da se smanji isključenost djece iz socijalno ugroženih porodica u svakodnevnim aktivnostima.

Promocija pozitivnih vrijednosti

Ovaj događaj je upriličen kroz razne sportske igre na kojima su zajedno učestvovali roditelji i djeca, kako bi se kroz sliku porodice pokazao značaj sporta u ranom razvoju djece.

Kao podrška tu još su bili i brčanski izviđači, Glossa-Centar za njemački jezik i Škola stranih jezika Seal.

„Želja nam je da zajedno sa našim prijateljima, što iz brčanskih nevladinih organizacija, što iz naših donatorskih kuća kao što su GIZ i Vlada Brčko distrikta BiH, pomognemo mladima koji nemaju previše afiniteta prema sportu da se uključe u isti“, kazao je predsjednik Vermonta Damir Radenković i dodao da je sport nešto što može okrenuti život djeteta u pozitivnom smislu i maknuti ga od ulice, narkomanije i drugih poroka.

Organizatori smatraju da je Trg mladih idealno mjesto za promociju pozitivnih vrijednosti, te da im je želja da mladi vide da mogu učestvovati u raznim aktivnostima, te da Brčko nije samo grad za popiti kafu.

„Ovo je naš način da sve mlade Brčko distrikta uključimo u jednu finu i pozitivnu aktivnost, a želja nam je da zajedno sa profesorima i nastavnicima osnovnih škola proširimo to i na nastavne planove u našem obrazovanju“, dodaje Radenković.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

thirty ÷ 3 =