More

  Inicijativa mladih za ljudska prava odaje počast žrtvama Srebrenice

  Građani poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici mogu iskazati paljenjem svijeća u Beogradu.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji 11. jula organizira komemorativni skup u znak sjećanja na žrtve genocida nad muslimanskim stanovništvom Srebrenice, javlja Al Jazeera.

  Skup će početi u 21:00, a građani će poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici iskazati paljenjem svijeća kod fontane u parku između Skupštine Beograda i zgrade Predsjedništva (Andrićev venac).

  “Ovim skupom želimo da odamo poštu žrtvama genocida u Srebrenici i da pokažemo da postoje građani i građanke Srbije koji se oštro protive njegovom negiranju. Ne pristajemo na ratnohuškačku politiku i politiku zaborava koja traje već 22 godine. Insistiramo na poštovanju utvrđenih činjenica, kao i pravnoj ali i moralnoj osudi odgovornih“, navodi se u saopćenju Inicijative.

  ‘Mračni odraz u ogledalu srpskog društva’

  Dodaje se da su u julu 1995. godine za devet dana snage Vojske Republike Srpske na čelu sa generalom Ratkom Mladićem, pogubile više od osam hiljada muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

  Tražimo od Narodne skupštine Republike Srbije da 11. jul proglasi danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.PREMLADI DA SE SEĆAMO,ODLUČNI DA NIKADA NE ZABORAVIMO.

  Posted by Youth Initiative for Human Rights on Понедељак, 10. јул 2017.

  Izvor: [Facebook/Youth Initiative for Human Rights]

  “Oni su odvajani od žena i dece, a potom ubijani na nekoliko lokacija u opštinama Zvornik i Bratunac. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde u svojim presudama događaje iz Srebrenice kvalifikovali su kao krivično delo genocida“.

  Dodaje se da će odnos Srbije prema ratnim zločinima iz jugoslovenskih ratova, a posebno prema najtežem zločinu- zločinu genocida, uvijek predstavljati mračni odraz u ogledalu srpskog društva.

  “Da se ne bi i za 22 godine probudili u zemlji koja umesto žrtava poštuje zločince, ovom prilikom kao i prethodnih godina pozivamo institucije Republike Srbije da priznaju genocid u Srebrenici i proglase 11. jul Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici“, poručuju iz Inicijative.

  Osim toga, Fondacija za otvoreno društvo i Fond za humanitarno pravo organiziraju javni čas o sudski utvrđenim činjenicama o genocidu u Srebrenici koji se održava u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

  Čas drži Nemanja Stjepanović, istraživač FHP-a. U razgovoru o odgovornosti i načinima sjećanja na žrtve genocida govore historičarka Marijana Toma, novinar i publicista Ivica Đikić, umjetnik Vladimir Miladinović i novinar Filip Švarm.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = four