More

  Infografika – Vožnja biciklom pod dejstvom alkohola: Kako je regulirano u BiH i Europi

  Čim sjedne na "bike" i počne vožnju, biciklista postaje vozač za kojeg važi član 174. Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama BiH.

  - Advertisement -

  Vožnja pod dejstvom alkohola je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća na našim cestama.

  Na meti policije kada je riječ o konzumiranju alkohola nisu samo vozači motornih vozila, već i pješaci i biciklisti. U vremenu kada se propagira zdrav život i fizičke aktivnosti, bicikli igraju sve veću ulogu u saobraćaju. Zato je zanimljivo vidjeti kako je regulirano pijanstvo vozača koji “pedalaju” na dva točka, piše Radiosarajevo.ba.

  Najprije treba pojasniti da, dok gura bicikl pored sebe, biciklista spada u kategoriju pješaka.

  Čim sjedne na “bike” i počne vožnju, biciklista postaje vozač za kojeg važi član 174. Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama BiH. Drugim riječima, vozač (biciklista) ne smije upravljati vozilom u saobraćaju na putu/cesti, niti početi upravljati vozilom ako je pod djelovanjem alkohola.

  Zakon dalje navodi: “Smatrat će se da je pod djelovanjem alkohola osoba za koju se analizom krvi ili krvi i urina ili drugom metodom mjerenja količine alkohola u organizmu utvrdi da količina alkohola u krvi iznosi više od 0,3 g/kg ili ako je prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno odgovarajućim sredstvima ili aparatima za mjerenje alkoholiziranosti, što odgovara količinama većim od 0,3 g/kg, ili kod kojeg se, bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake poremećenosti izazvane djelovanjem alkohola.”

  Ako se biciklistu tretira kao “vozača u saobraćaju”, onda se na njega odnose i kaznena odredba 236. člana po kojoj se vožnja pod dejstvom alkohola (od 0,3 do 0,8 promila) kažnjava novčanom kaznom od 50 do 250 KM. Za razliku od pijanih kolega na četiri točka, biciklisti “pod gasom” će izbjeći kaznene bodove.

  U BiH neprecizno definirano, u Europi preciznije

  Vidljivo je kako je bh. zakonodavac, po starom običaju, nedovoljno precizno definirao pijanstvo biciklista, ali je zato ubacio i član 102. koji tretira, vjerovali ili ne, prijevoz alkoholizirane osobe na biciklu.

  “Vozač bicikla, mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četverocikla ili četverocikla, ne smije prevoziti osobu koja je pod utjecajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci/tvari ili iz drugih razloga nije sposobno upravljati svojim postupcima”, stoji u članu 102.

  Ako znamo da biciklisti na pomoćnim sjedištima uglavnom mališane, nejasno je kako mogu povući pijance, ali je, za svaki slučaj, predviđena kazna od 50 KM ako to učine.

  Za razliku od BiH, zakoni većine europskih zemalja preciznije su definirali ovu oblast. U najvećem broju zemalja za bicikliste važi granica od 0,5 promila (Belgija, Francuska, Italija, Hrvatska, Luksemburg, Švicarska, Nizozemska…), kazne su drakonske. Onaj ko bicikl vozi pod dejstvom alkohola u Poljskoj riskira čak i zatvorsku kaznu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  42 ÷ twenty one =