INFOGRAFIKA – SNHR: Prošle godine u Siriji ubijeno 6.964 civila, većina stradala u režimskim napadima

  Podaci Sirijske mreže za ljudska prava (SNHR) pokazuju kako je u Siriji prošle godine ubijeno 6.964 civila, od toga 4.162 u napadima pripadnika režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

  Infografika: AA

  Podaci Sirijske mreže za ljudska prava (SNHR) pokazuju kako je u Siriji prošle godine ubijeno 6.964 civila, od toga 4.162 u napadima pripadnika režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, javlja Anadolu Agency (AA).

  SNHR je objavio izvještaj o kršenju ljudskih prava u Siriji za 2018. godinu.

  U izvještaju se navodi kako je prošle godine u toj zemlji ubijeno 1.436 djece i 923 žene. U napadima režimskih snaga ubijeno je 713 djece i 562 žene.

  U prošlogodišnjim napadima ruskih snaga koje su iz zraka pružale podršku Assadovom režimu, poginulo je 467 civila, od toga 169 djece i 51 žena.

  Također, u napadima koalicijskih snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) poginulo je 417 civila, među kojima je 175 djece i 90 žena.

  U napadima za koje nije poznato ko je za njih odgovoran ubijeno je 1.107 civila, od toga 247 djece i 145 žena.

  Teroristi ISIS-a odgovorni su za smrt 446 civila, od toga 82 djece i 41 žene.

  Pripadnici terorističke organizacije YPG/PKK-a usmrtili su 285 civila, od toga 29 djece i 26 žena, dok su za smrt 80 civila, od toga 21 dijete i osam žena, odgovorne opozicija i antirežimske grupe.

  Podaci navedeni u izvještaju pokazuju kako su prošle godine smrtno stradala i 53 medicinska radnika, od toga 33 u režimskim napadima, pet u ruskim, četiri koalicijskim, dva ISIS-a, jedan YPG/PKK-a, a osam u napadima za koje nije utvrđeno ko je za njih odgovoran.

  Poginula su i 24 predstavnika medija, od toga 13 njih u režimskim napadima, dva ruskim, po jedan ISIS-a i YPG/PKK-a, četiri opozijskih i antirežimskih grupa, a tri u napadima za koje se ne zna ko ih je izveo.

  Pored toga, pripadnici Assadovog režima su šest puta izveli napad hemijskim oružjem. Isto tako, u režimskim napadima na područja pod kontrolom opozcije prošle godine izveden je 3.601 napad barel bombom.

  Prošle godine su ruske i režimske snage 13 puta izvele napad kasetnim bombama.

  U saopćenju SNHR-a navodi se kako je zbog napada, za koje su većinom odgovorne režimske i ruske snage, raseljeno oko 670.000 ljudi. Od toga oko 134.000 je prinudno evakuirano. Isto tako, u saopćenju se navodi kako su režimske snage i saveznici koji su zauzeli područja pod kontrolom opozicije, nastojali su onemogućiti civilima povratak i osvetiti se onima koji su pružali podršku opoziciji.

  U saopćenju se ukazuje i na saradnju režimskih snaga i terorističke organizacije ISIS u sjevernim i južnim dijelovima zemlje, a koja je bila usmjerena protiv opozicije.

  Jedan od primjera te saradnje zabilježen je početkom godine kada su režimske snage na područjima na sjeveru Sirije dozvolile pripadnicima ISIS-a da pređu preko teritorija pod njihovom kontrolom, što nije bio slučaj i sa opozicijom.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty ÷ = 4