Imunizacija u Brčko distriktu BiH trebala bi biti ubrzana

Imunizacija u Brčko distriktu BiH trebala bi biti ubrzana u narednom periodu, barem se tako nadaju nadležni. Najavljeno je dopremanje novih doza vakcina putem direktne nabavke.

Od 10.000 prijavljenih građana, u Brčkom je dosad vakcinisano 3.000. Nije išlo planiranom dinamikom zbog povećanog angažmana zdravstvenih radnika u covid ambulantama.

“Sada ćemo dobar dio zdravstvenih radnika prebaciti na plan imunizacije, tako da ćemo sada taj proces daleko više ubrzati”, kaže šef Odjela za zdravstvo Sead Šadić (SDA).

Distrikt očekuje dolazak još 20.000 doza vakcina putem direktne nabavke što bi, kako se procjenjuje, uz postojeće donacije trebalo biti dovoljno za kvalitetno proveden proces imunizacije. Prvi čovjek grada Esed Kadrić (SDA) smatra da, uzimajući u obzir dosad urađeno, dolazi olakšanje tokom ljeta:

“Možemo negdje u ljetnom periodu konačno imati normalnije uslove za život u ovoj našoj lokalnoj zajednici i priliku da krizni štab više ne donosi mjere ograničenja.”

Na glavnom brčanskom trgu smo anketirali građane o vakcinaciji, a mišljenja su u skladu sa globalnim – podijeljena.

Epidemiološka situacija na području Distrikta Brčko u proteklom periodu je poboljšana, što je dovelo do ublažavanja mjera. Na osnovu izrečenog od strane brčanskih čelnika, zaključak je da će do potpune stabilizacije doći kada se okonča proces imunizacije, što bi se trebalo dogoditi nakon dolaska dosad najvećeg broja vakcina u Brčko.

Novinar: Adis Mujdanović
Snimatelj i montažer: Samir Tukulj