Ima li kraja širenju nacionalne netrpeljivosti u Brčkom?

Autor: Adis Mujdanović

Danas i jučer u Brčkom je organizovano nekoliko aktivnosti povodom 9. januara, kojeg jedan dio stanovništva obilježava kao “Dan Republike Srpske”, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ovaj praznik proglasio neustavnim.

Jedni proslavljaju, drugima je krivo pa i oni odgovaraju svojim aktivnostima, nadležne institucije ne reaguju, a kao što to iz godine u godinu biva, ono što ova lokalna zajednica na kraju dobije je samo – širenje nacionalne netrpeljivosti.

Devetog januara, prije 28 godina u Sarajevu je, tadašnja “Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini”, donijela “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine”, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine.

Drugi narodi u Republici Srpskoj taj dan smatraju spornim, jer tvrde da je on ozvaničio početak politike zločina i genocida.

 • Ustavni sud BiH nije osporio pravo Republike Srpske da slavi Dan Republike, ali to ne može da bude 9. januar. Razlog zašto ne može da bude 9. januar je upravo onaj razlog zbog koga je taj datum i određen kao Dan Republike, jer je sud ocijenio da taj datum nije prihvatljiv za sve građane Republike Srpske, odnosno da ga svi građani ne doživljavaju kao Dan Republike – pojasnili su ranije iz Ustavnog suda BiH.

Uprkos tome što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio 9. januar kao dan osnivanja Republike Srpske, on se, godinama, obilježava.

U Brčkom tradicionalno obilježavanje 10. januara

Dan Republike Srpske danas je tradicionalno obilježen u Brčko distriktu polaganjem vijenaca na Spomenik srpskim braniocima, javlja RadioBrčko.ba.

 • Brčko tradicionalno 10. januara obilježava Dan Republike, a prigodna svečanost je ove godine izostala zbog epidemije virusa korona – navodi se u članku ovog portala.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da se “Dan Republike mora slaviti u Brčkom, jer je dio Republike Srpske isto kao što je dio i Federacije BiH”.

On je istakao da “ne treba zaboraviti 450 srpskih vojnika koji su poginuli na području Brčkog i dali živote za Srpsku”.

 • Njima u čast i u čast svih onih koji žive u Republici Srpskoj moramo da obilježavamo ovaj dan i obilježavaćemo ga u narednom periodu – poručio je Pašalić.

Izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, iz reda srpskog naroda, Boško Tomić poručio je da “Republiku Srpsku, koja postoji 29 godina, niko više ne može da osporava”.

 • Ko je gledao film Koridor neka se još jednom prisjeti kako je bilo onim ljudima, onom narodu koji je stvarao Republiku Srpsku. Mnogo je lakše danas da se učini neki pomak da bi građanima bilo bolje, da ostanu na ovim prostorima – rekao je Tomić novinarima.
 • Nakon što je položio vijenac na spomenik palim borcima, Tomić je podsjetio da je Republika Srpska stvorena u miru, a u ratu odbranjena životima 23.000 boraca i više od 9.000 civila. Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić podsjetio je da je Brčko, prema Arbitražnoj odluci, dio i Republike Srpske i otuda proističe pravo državljana Republike Srpske da obilježavaju Dan Republike – piše RadioBrčko.ba.
 • Njihova neizmjerna ljubav je činjenica koja može da sve pokrene i to je najveća tekovina borbe za opstanak Republike Srpske, što je potvrđeno i referendumom o Danu Republike koji je održan na prostoru Brčkog – rekao je Milić.

Predsjednik Boračke organizacije u Distriktu Cvjetko Simić istakao je da je “obilježavanje Dana Republike podjednako važno i za Srpsku i za Brčko, jer su mnogi borci dali živote za njenu odbranu”.

Vijence su položili i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici Srba u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Distrikta, boračkih udruženja i srpskih političkih partija iz Brčkog.

 • Ovaj događaj prigodnom numerom upotpunio je policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – stoji na kraju teksta RadioBrčko.ba.

Čestitka predsjednika brčanske Skupštine

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić 8. januara je, povodom “Dana Republike Srpske”, uputio čestitke, kako je prenijela Srna, “svim državljanima Republike Srpske i izrazio nadu da će naredni rođendan Republike biti proslavljen u svečanijoj atmosferi i uz masovnije skupove, koji su ove godine otkazani zbog virusa korona”.

Milić, koji je i član Političkog savjeta SNSD-a, rekao je da “srpski narod svoj identitet i političku egzistenciju u BiH izražava kroz princip konstitutivnosti i postojanje Republike Srpske – kao jednog od dva ravnopravna entiteta u BiH”.

 • Negiranje bilo kojeg od ta dva principa u suštini znači i negiranje BiH, na osnovama Dejtonskog sporazuma – rekao je Milić Srni, dodavši da se to odnosi i na one koji osporavaju obilježavanje “praznika Republike Srpske”.

On je naglasio da, nasuprot tome, budućnost BiH leži u prihvatanju različitih identiteta koji egzistiraju na ovom prostoru i njihovih osobenosti, a među kojima je “za srpski narod prvi i najvažniji postojanje Republike Srpske”.

 • Jaka Republika Srpska, ekonomski prosperitetna, i privržena saradnji sa svima kojima priznaju činjenicu njenog postojanja sigurno je i u interesu BiH – rekao je Milić.

“Dan Republike Srpske” zajedno obilježili SP, SDS i DNS

Predstavnici političkih stranaka SP, SDS i DNS jučer su u Brčkom, povodom obilježavanja “Dana Republike Srpske”, položili vijence na Spomenik “Srpskim braniocima Brčkog”.

Predsjednik brčanskog SP-a Zoran Kokanović rekao je da polaganje vijenaca predstavlja “simbol neprolazne slave srpskih junaka koji su umirali da bi Srpska živjela vječno”.

 • Moramo očuvati sjećanja na herojska djela, jer stvaranje Srpske je jedan od najznačajnih događaja u istoriji srpskog naroda. Stvarali su je naši borci u teškim okolnostima i uprkos brojnim izazovima Republika Srpska je simbol mira i prosperiteta. Naš prioritet je da odbranimo naše kulturne, nacionalne, vjerske vrijednosti kao i da očuvamo Republiku Srpsku kao naši srpski junaci koji su dali svoje živote.

Po riječima Ratka Stjepanovića, člana SDS-a, “rođendan Republike Srpske je posebno značajan datum na prostoru Brčkog jer je ovaj grad, u vrijeme kada se pravila RS, dao značajan doprinos njenom stvaranju”.

 • To znaju svi oni koji su u periodu od 1992. do 1995. godine bili u Brčkom i upravo Spomenik srpskim braniocima svjedoči činjenici da je ovaj grad bio i biće uvijek spona istoka i zapada Republike Srpske – naglasio je on.
 • Poklanjamo se danas i odajemo počast borcima za slobodu zlatnu. Naša su to braća, sestre, rođaci, komšije i sugrađani ispred kojih stojimo i molimo ih da nam oproste, ako se pitaju da li smo razumjeli njihovu žrtvu. NJihova žrtva obavezuje nas da gradimo društvo, kojim će se ponositi naši potomci. Demokratski narodni savez Brčkog, čini i učiniće sve što je potrebno da izgradimo društvo zasnovano na pravu i pravdi, međusobnoj toleranciji i poštovanju, gdje će u opštem dobru, svaki građanin, pronaći i svoje lično dobro. To je naša obaveza prema poginulim borcima, da se ne stidimo ni pred njima ni pred potomcima, a ni pred sobom i Bogom – kazala je predsjednica Povjereništva DNS-a Brčko Zagorka Burkanović.

Čestitka Konzervativnog kluba

Konzervativni klub u Brčkom jučer je uputio čestitku povodom “Dana Republike Srpske”.

 • Svim građanima Republike Srpske i Srbima širom svijeta, od srca čestitamo krsnu slavu i Dan Republike Srpske. Neka nam deveti januar vječno bude pomen na to koliko je skupa sloboda, i koliko toga dugujemo onima koji su ovom zemljom hodali prije nas. Republika Srpska ostaje bastion srpskog naroda, njegova najveća pobjeda još od Velikog rata i zalog budućnosti naše djece. Danas se sa tugom i ponosom sjećamo onih koji su svoje živote položili za Otadžbinu. S tugom, jer nisu sa nama, a sa ponosom, jer je na njihovoj žrtvi izgrađena Republika Srpska. Konzervativni klub danas je dao svoj skromni doprinos obilježavanju rođendana naše Otadžbine. Srpska trobojka ukrasila je čitavo Brčko, uz ljiljane Kotromanića, jedan od najstarijih simbola srpske Bosne i Hercegovine. Iako najmlađa srpska država, Republika Srpska ima tradiciju dužu od mnogih “nacija” na Balkanu. Ona je rezultat vjekovne težnje srpskog naroda na ovim prostorima da bude svoj na svome. Nakon bezbroj okupacija, aneksija, ratova, buna i ustanaka, stvorili smo sebi Otadžbinu. Budimo joj dostojni sinovi i kćeri. Nazdravlje ti krsno ime, srpski rode, i srećan Dan Republike Srpske!

Obilježavanje “Dana početka agresije na Bosnu i Hercegovinu”

U Brčkom su jutros osvanule polijepljene bijele trake sa natpisom “don’t forget” a sve s ciljem obilježavanja “Dana početka agresije na Bosnu i Hercegovinu”, javlja InfoBrčko.com, ne navodeći organizatora ove aktivnosti.

 • “Don’t forget” je opomena da se ne zaboravi početak agresije, protjerivanja, silovanja, masovnih zločina i na kraju genocid. Brčko razumije stradanja u cijeloj Bosni i Hercegovini, te se ovim gestom prisjećamo i tortura i mučenja koja su doživjeli stanovnici Brčkog, Prijedora, Srebrenice… Bijele trake jesu sjećanje na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor. Na taj dan izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake. Ta kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora. Da se ne zaboravi da u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine nema mjesta za obilježavanje neustavnih i diskriminacijskih praznika. Da se ne zaboravi da Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, dijeli entitet Republika Srpska na dva dijela, kao i entitet Federacija BiH. Poruka koje je poslana jutros iz Brčkog jasno pokazuje da se neće zaboraviti događaji iz proslosti ali i trajna opredjeljenost na čuvanju Bosne i Hercegovine – navedeno je u članku ovog portala.

Reakcija Konzervativnog kluba

Nakon ovoga, nije se dugo trebala čekati reakcija Konzervativnog kluba, iz kojeg su uputili čestitke pripadnicima bošnjačkog naroda koji, kako su naveli, “očigledno poznajući istoriju, prihvataju ljiljan kao svoj simbol, te želimo pohvaliti činjenicu da nisu svi srpski simboli na stubovima širom Brčko distrikta prelijepljeni natpisima na jeziku koji se govori hiljadama kilometara daleko”.

 • Nažalost, čini se da srpska trobojka nije dobrodošla u Brčko. Za razliku od zastave koja je stara jedva nekoliko decenija, a koja je neoskrnavljena stajala pun mjesec dana, zastava stara nekoliko vijekova u našem gradu nije mogla stajati ni jedan pun dan. Još jednom je jasno pokazano da se u glavama pojedinih Bošnjaka pojam suživota odnosi samo na one koji misle kao oni, te da su Srbi u BiH dobrodošli samo ako se stide svog porijekla, svoje zastave i svojih simbola. Paradoksalno, ljiljan, kao simbol presvete Bogorodice i svetog Trojstva, očigledno je dobrodošao. Da li iz neznanja ili iz podsvjesne veze sa korijenima, ostaje nejasno.

Konzervativni klub javno upućuje pitanje srpskim predstavnicima u vlasti, kao i Policiji i Tužilaštvu ove lokalne zajednice.

 • Da li skrnavljenje srpske trobojke ima elemente krivičnog djela, ili je barem čin za osudu u gradu koji je deklarativno “ogled za ugled” po pitanju suživota naroda u BiH? Svoje djelovanje već godinama zasnivamo na očuvanju tradicije svog naroda, bez diranja u tuđe. A tradicija srpskog naroda, bez obzira na konstantne napade, opstaje na ovim prostorima, kao što je opstajala vijekovima. Svoj identitet, kulturu i naslijeđe zasnivamo na crkvama starijim od mnogih država, jeziku starijem od mnogih nacija, te idealu Slobode za koji su naši preci vijekovima polagali živote. Svako slavi i pamti ono što ima.

Grobari obilježili “Dan RS”

Članovi navijačke grupe Grobari sinoć su u Brčkom pjesmom, bakljadom i vatrometom obilježili “Dan RS”.