Ilija Studen, predsjednik uprave Studen Holdinga – U Brčkom želimo graditi poslovne zone, konferencijski centar, hotel, stambena naselja

  Kraj godine je za Bimal Grupu i Studen Holding donio dva značajna događaja o kojima se u poslovnim krugovima govorilo više puta tokom 2019. godine.

  Poslije pokretanja preuzimanja fabrike za proizvodnju jestivog ulja Novo Sunce u Somboru, uspješno je završena akvizicija kojom je Bimal postao većinski vlasnik ove fabrike, kaže Ilija Studen, predsjednik uprave Studen Holdinga.

  Nadovezujući se na realizovanu kupovinu i nastupajuća ulaganja, skoro u istom danu stvoreni su preduslovi za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i kreiranje akcionog plana između Vlade Brčko distrikta i Studen Holdinga o poslovnoj inicijativi za ulaganja u Brčko.

  Vaša poslovna grupa oduvijek insistira na rastu i razvoju poslovanja. Šta za poslovnu grupu znače ova dva događaja i koji su naredni koraci?

  – Uspješni i perspektivni događaji na kraju ove godine definitivno su otvorili su velika vrata za naše poslovanje u narednoj godini. Širenje Bimal Grupe počelo je već od prvih poslovnih koraka, to jeste dolaskom u BiH, u Brčko i preuzimanjem fabrike Bimal koja u to vrijeme, 2002. godine, nije radila. Velikim ulaganjima, kako u resurse kompanije, tako i u naše zaposlene, uspjeli smo da pokrenemo proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda, jestivog ulja, sačme, lecitina, masnih kiselina kao i naših specijaliteta.

  Razvoj poslovanja za nas je značio rast kapaciteta proizvodnje, rast broja zaposlenih, te osnivanje novih fabrika. Tako smo izgradili Agroindustrijski kompleks u Brčkom, a na toj ideji smo osnovali i kompanije u Srbiji, za početak to su bile trading firme.

  Bimal je danas najveća i najuspješnija kompanija u Brčkom, lider u prehrambenoj industriji Bosne i Hercegovine, te jedna od većih kompanija u regiji. Uspjeli smo da stanemo u red rijetkih kompanija koje su napravile akviziciju iz BiH u Srbiji, što je veliki iskorak Bimal Grupe koja jeste regionalna grupa, sa sjedištem u Brčkom.

  Na aspektu poslovanja u samom regionalnom sjedištu naše poslovne grupe predstavili smo “poslovnu inicijativu za sveobuhvatno poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčko distriktu”, a preduslovi za konkretnu realizaciju planova su sada ispunjeni.

  Šta za Bimal znači uspostavljanje sopstvene proizvodnje u Srbiji?

  – Imajući u vidu da smo u Brčkom naše proizvodne kapacitete podigli na maksimum, a da usmjerenost ka otkrivanju novih tržišta i zadovoljavanju potreba i naših tradicionalinih tržišta raste, uspostavljanje vlastite proizvodnje u Srbiji je bio logičan korak. Fabrika za proizvodnju jestivog ulja Novo Sunce omogućava nam da kapaciteti cijele grupe budu više nego udvostručeni, svakako, uz adekvatan investicijski ciklus koji je potrebno realizovati. Sada smo bliži sirovini, a uz dobar poslovni model iz Brčkog, Novo Sunce će takođe proizvoditi proizvode vrhunskog kvaliteta.

  Građani Brčko distrikta očekuju realizaciju najavljenih ulaganja. Koje su to investicije?

  – Svjesni smo da postoji veliki javni interes za realizaciju projekata koji se odnose na zaista različita ulaganja u Brčko. Naša ulaganja ne samo da podrazumijevaju investicije koje donose zapošljavanje, one su sveobuhvatne jer će pozitivno uticati na opštu atmosferu u Brčkom, počevši od sigurnih poslodavaca, preko sadržaja za jedan podrazumijevan i kvalitetan život i van radnog vremena.

  Studen Grupa ima realne planove da sagledavši potrebe ove lokalne zajednice uspostavi slobodne poslovne zone sa različitim proizvodnim i uslužnim firmama, da organizuje proizvodnju određenih grupa poljoprivrednih proizvoda, da sagradi i otvori multifunkcionalni hotel i konferencijski centar, kino, savremena stambena naselja, parking, garaže, i da na ovaj način ohrabri i druge da ulažu, te da Brčko podignemo za mnogo stepenika naprijed.

  Da li imate rok do kada želite završititi sve planirane investicije? Hoće li ulaganje ići u fazama?

  – Naravno, za svaki posao neophodne su faze, međutim, nezahvalno je govoriti o rokovima budući da smo svjedoci da je od naše prezentacije ulaganja do potpisivanja Memoranduma prošlo pola godine. Težnja je da sve završimo u realnom vremenskom okviru koji je potreban za uspostavljanje složenije poljoprivredne proizvodnje, ako posmatramo jedan pojedinačni projekat. Međutim, ispravno je jedino reći da mi ne želimo da gubimo vrijeme i da smo spremni da angažujemo sve da se prvi rezultati vide čim je to moguće.

  Što se tiče zapošljavanja koji sve kadrovi bi bili potrebni? Je li izvjesno da bi posao moglo naći čak 4.000 ljudi?

  – Vrijednost ulaganja je procijenjena na cca. 500 mil KM, što jeste veliki iznos ako ga posmatramo kao iznos novca. Ali, ova ulaganja su daleko veća po pitanju uticaja koja će imati na život građana Brčko distrikta i kvaliteta njihovog života. Podatak o potencijalnom broju zaposlenih jeste tačan, jer su potencijal i mogućnost ulaganja takvi da je 4.000 zaposlenih izvjesna potreba za uspješno poslovanje nakon sprovođenja ovih investicija. Što se tiče kadrova, imajući u vidu različite sfere poslovanja, tako su i kadrovi, stepen obrazovanja i preferencije zaposlenih različite.

  Izvor: ba.ekapija.com
  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two + 5 =