More

  Ilija rješava napamet kompleksne matematičke operacije

  Osim što sabira i oduzima, sa lakoćom množi i dijeli višecifrene brojeve, a nije mu problem ni, na primjer, izvući sedmi korijen iz devetocifrenih brojeva.

  - Advertisement -

  Ilija Mićić (17), učenik trećeg razreda opšte Gimnazije u Srednjoškolskom centru “Jovan Cvijić” u Modriči, u stanju je da napamet riješi kompleksne matematičke operacije.

  “Najčešće su to razne operacije sa brojevima, kao što su sabiranje oduzimanje, množenje, dijeljenje, korjenovanje…”, ispričao je Ilija Mićić, kojeg je ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila u selu Skugrić kod Modriče gdje živi sa roditeljima Miloradom i Petrom.

  Osim što sabira i oduzima, sa lakoćom množi i dijeli višecifrene brojeve, a nije mu problem ni, na primjer, izvući sedmi korijen iz devetocifrenih brojeva.

  Na pitanje da li postoje granice u onome što može izračunati na kaže da misli da svako ima granicu do koje seže njegov talenat. Za veće brojeve potrebno mu je više vremena, ponekad se odluči i za korištenje papira i olovke, ali ni tada ne računa opširno.

  – Zaljubljenik u matematiku-

  Koliko je dobar u matematici otkrio je oko osme godine, a sa školovanjem njegovo znanje i mogućnosti su se povećavale.

  “Matematika je meni uvijek išla. Pomaže mi u svakodnevnom životu, kada treba nešto da izračunam, da odredim neku dužinu, težinu i slično”, kaže Ilija Mićić.

  Osim školskog programa Ilija Mićić često istražuje nove operacije, te vježba naučeno, a svaki dan kaže uradi “po nešto iz matematike” pri čemu uviđa stvari koje prije nije uvidio.

  “Najčešće razmišljam da budem nastavnik ili profesor matematike, ali sada kako god da bude”, kaže Ilija.

  Na pitanje da li školski drugari prepisuju od njega matematiku s osmjehom na licu objasnio je da ima učenika koji dobro poznaju gradivo, a da ga drugari ponekad pitaju da im nešto izračuna.

  Onima kojima matematika ne ide najbolje poručio je da je potrebno mnogo vježbe i učenja.

  “Treba i razmišljanja, da se usredočimo na zadatak koji radimo, da pročitamo zadatak i nešto osnovno da uradimo. Mislim da bi se i to trebalo priznavati ako napišemo podatke i ako smo bar donekle razumjeli zadatak”, kaže Ilija.

  Iako su njegovi nastavnici predlagali da ide na takmičenja iz ovog predmeta Ilija se nije odlučio za to.

  “Nisam mislio da je to baš toliko bilo potrebno i tada nisam, iskreno da vam priznam, nisam bio dovoljno siguran. To je istina. Nisam bio siguran da ću to moći, da ću uspjeti, tada sam bio i manji”, priča ovaj mladić.

  Priliku da provjeri svoj talenat i znanje prihvatio je prošle godine, kada je učestvovao u emisiji “Superljudi”, i u šestoj epizodi završio na drugom mjestu zahvaljujući tačnim odgovorima na tri matematička zadatka.

  Zbog tog uspjeha za njega je organizovan prijem kod načelnika opštine Modriča, kada mu je uručena i pohvala.

  – Još kao mali računao sa velikim ciframa-

  Ilijina majka Petra Mićić smatra da je Ilija svoj talenat za matematiku naslijedio po očevoj liniji.

  “Ilija je jako rano pokazao svoj talenat on je kao mali dječak, možda je imao osam, devet godina, računao baš velike cifre. Do tada nismo primjetili da on to radi, on se igrao brojkama, ispisivao brojeve, mislili smo to je samo dječija igra međutim ispostavilo se da je to njegov talenat i da on to stvarno voli, proširuje, uči i nadograđuje”, kaže Petra Mićić.

  Prisjetila se da u tom periodu Ilija nije znao kako se izgovaraju desetine i stotine hiljada, pa je rezultate izgovarao cifru po cifru.

  “Dok je išao u osnovnu školu njegov nastavnik Tibor Jovičić je prvi predlagao da ide na takmičenja. Ilija je bio dosta stidljiv dječak, možda nije bio samouvjeren mada sam sigurna da je on to znao, ali nije mogao da pobijedi stid, pa nije išao”, kaže Petra.

  Dodala je da svi koji su imali priliku da upoznaju Iliju, a razumiju se u matematiku kažu da on ima jedinstven talenat sa kojim bi mogao puno da uradi.

  “Mi smo jako ponosni. Ilija nije samo dobar u matematici on je super momak, dijete za poželjeti takvog sina da ima svako”, kaže njegova majka.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAnadolija

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety seven − = ninety two