More

  IGK: Skandalozno ponašanje Željke Cvijanović u Kanadi

  Tokom razgovora u Torontu Željka Cvijanović je tražila jačanje institucionalnih i ekonomskih veza entiteta RS sa Kanadom, navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, prenosi portal Faktor.

  – To je direktno ugrožavanja integriteta, suvereniteta i nezavisnosti bosanskohercegovačke države. Ranije smo upozorili da se entitet RS lažno predstavlja kao dio diplomatske mreže s diplomatskim ovlaštenjima. Kancelarije organiziraju “diplomatske” posjete entitetskih funkcionera RS-a, bez znanja Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjskih poslova i ambasada Bosne i Hercegovine. Ovakvu vrstu nepoštovanja diplomatskih pravila smatramo antibosanskim djelovanjem – piše u saopćenju.

  Daje se pita “da li su Ambasada BiH u Ottavi i MVP BiH bili upoznati sa sastankom? Da li je kanadska strana pristupila sastanku na osnovu redovne diplomatske i protokolarne korespondencije ili je pristala na ilegalne aktivnosti Dodikovih advokata? Da li je sastanku prisustvovao nadležni bosanskohercegovački diplomata? Ne znamo, ali ćemo saznati i reagovati“.

  – Također, ne znamo zašto se advokatima osobe koja je na američkoj crnoj listi, koja se direktno zalaže za nepoštivanje međunarodnog poretka i međunarodnih presuda, koja teži separatizmu i nacionalnom ekskluzivizmu i šovinizmu daje prilika da se sretnu i razgovaraju s kanadskim zvaničnicima. Promovisati entitet RS kao subjekt koji može razgovarati s kanadskim zvaničnicima protivno je svim međunarodnim pravilima i opasno je antievropsko djelovanje koje ugrožava mir i stabilnost u regionu i Evropi – stoji u saopćenju.

  Ističe se i da za “bolju zajedničku bosanskohercegovačku budućnost nije moguće graditi veličanjem Vojske i Policije RS-a – jer su odgovorni za presuđeni genocid, a to pokušava Željka Cvijanović“.

  – Aktivnosti Dodikovih advokata nastavljaju genocidni posao kroz pokušaj paradiplomatskog djelovanja. Kanada ima dovoljno snage da stane ukraj osporavanju genocida i promociji genocidnih učinaka putem paradiplomatskog djelovanja Željke Cvijanović i opskurnog Obrada Kesića. I mi ćemo joj, naravno, u tome svesrdno pomoći. Bosno i Hercegovino, budi pripravna, opet ti rade o glavi. Tražimo od bosanskohercegovačkih državnih organa da odmah osudi neodgovorno ponašanje premijerke entiteta RS u Torontu – zaključuje se na kraju saopćenja.

  SourceFaktor

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  80 + = eighty five