Iftar na 350 metara ispod zemlje

  - Lica prljava od uglja i prašine, znoj koji kapa sa umornih, iscrpljenih lica, teški alati u rukama, slika je koju je ekipa Anadolu Agency zatekla u jami rudnika u Somi na nekoliko stotina metara ispod zemlje

  Foto: AA

  Rudari u rudniku mrkog uglja u Somi, u turskom gradu Manisa, svakodnevno tokom Ramazana, na oko 350 metara ispod zemlje, odriču se hrane, pića i svih drugih tjelesnih zadovoljstava kako bi ispunili jednu od temeljnih islamskih dužnosti – post.

  Ni naporan rad i izrazito visoke temperature nisu im prepreka da rudarsku smjenu uklope u više od 17 sati posta, od zore do zalaska sunca. Proizvodni proces teče bez prestanka.

  Radnici koji rade u rudniku privatne firme u okrugu Eynez, formirali su drvene stolove u mračnom hodniku, osvijetljenom svjetlom s rudarske kacige.

  Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je rudnik u Somi i sa rudarima dočekala iftar (večeru za postače) na dubini od 350 metara, u mračnom i zagušljivom jamskom prostoru.

  Lica prljava od uglja i prašine, znoj koji kapa sa umornih, iscrpljenih lica, teški alati u rukama, slika je koju je ekipa AA zatekla u jami na nekoliko stotina metara ispod zemlje.

  Ne fali im snage da pričaju o svom ramazanskom iskustvu. Dok traje razgovor, stiže vrijeme iftara i okončanja cjelodnevnog posta. Rudari se tihim molitvama obraćaju Bogu i nakon više od 17 sati u iscrpljene organizme unose prve kapi vode i hranu.

  Tehnički direktor za sigurnost u rudniku Mustafa Calik, izjavio je da se nalaze na 350 metara pod zemljom i da tu dočekuju iftar.

  “Ovdje smo došli nakon pješačenja od 2,5 kilometra”, ispričao je Calik navodeći da će unatoč teškim uslovima rada ako Bog da i ispostiti ovaj ramazan.

  Za rudara Mehmeta Arlija iftar ispod zemlje je poseban i drugačiji. Istog je mišljenja i rudar Ozcan Cimen.

  “Prije svega, postiti je dobro i zbog zdravlja. Težina našeg posla je u drugom planu”, rekao je Cimen.

  Selcuk Yavas je kazao da unatoč težini posla kojeg obavlja trudi se da ne prekida post.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × one =