Identifikacije u toku: Za kolektivnu dženazu u Srebrenici spremno 25, a u Prijedoru 28 žrtava

  - Na dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari će biti ukopana i braća Fahrudin (1970.) i Ramo Mujić (1968.) kao i braća Kasim (1973.) i Asim Isaković (1975.)

  Emza Fazlić (Foto: AA)

  Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine, za sada, su spremni posmrtni ostaci 25 žrtava, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH.

  “Međutim, do same dženaze taj broj bi mogao biti nešto veći s obzirom da se u Podrinje identifikacionom projektu (PIP) nalazi još 41 žrtva koja je također, identifikovana, međutim, porodice nisu dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka, uglavnom zbog nekompletnosti skeleta”, izjavila je Fazlić.

  U PIP-u se nalazi, kako je kazala, još 105 posmrtnih ostataka za koje su stigli rezultati DNK analize ali još uvijek nisu zakazane identifikacije od porodica.

  Fazlić je pojasnila i da će ove godine na dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari biti ukopana i braća Fahrudin (1970.) i Ramo Mujić (1968.) kao i braća Kasim (1973.) i Asim Isaković (1975.).

  Za sada je najstarija žrtva koja će biti ukopana na dženazi 11. jula Šaha Cvrk, rođena 1913. godine.

  Istovremeno, za sadu su i za zajedničku dženazu 20. jula u Prijedoru, spremni posmrtni ostaci 28 žrtava. Radi se o identifikaciji žrtava čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u septembru 2017. na lokalitetu Korićanske stijene.

  “Kada su u pitanju ekshumacije posmrtnih ostataka sa Korićanskih stijena iz septembra 2017. godine, za sada su analizom koštanih uzoraka pristigla 62 nova identiteta. Ukupno je stiglo 112 identiteta, a ostali se odnose na reasocijacije posmrtnih ostataka. Mogu reći i da se za sada ne može tačno reći koliko će žrtava biti ukopano u Prijedoru, međutim, načelno je svoj pristanak za ukop dalo 28 porodica. U toku je analiza još nekih posmrtnih ostataka”, pojasnila je Fazlić.

  Proces traženja i pronalaženja žrtava iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu je otežan. Prošlo je više od dvije decenije kako su osobe ubijene, a još uvijek nisu pronađene. Veliki problem je i nedostatak tačnih informacija o pojedinačnim ili masovnim grobnicama u kojima se nalaze posmrtni ostaci tih žrtava.

  Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH intenzivno rade na terenu.

  “Imamo dvije ekshumacije u Bosanskom Brodu i u Lukavcu. Istražitelji su na terenu i provjeravaju informacije o potencijalnim grobnicama u Konjicu, Podveležju, Zavidovićima. Dakle, intenzivno se radi na pronalasku novih grobnica iako je sve teže doći do pravih i tačnih informacija. Apelujem na sve koji imaju bilo kakvu informaciju o tome gdje bi se mogla naći potencijalna grobnica da jave, kažu i progovore jer toliko godina je prošlo, a mnoge majke, očevi i sestre još uvijek čekaju da pronađu svoje najmilije”, poručila je Fazlić.

  U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000.

  Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  5 × five =