More

  Ibrahim Rizvanović: Vlada Brčko distrikta BiH ostavlja prostor za nemir među čistačicama

  - Advertisement -

  Odjel za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH nije obavijestio odgojno-obrazovne ustanove o promijenjenim okolnostima čišćenja prostorija vrtića, škola i sportskih dvorana.

  [VEZANI ČLANAK – Ibrahim Rizvanović: Stati u kraj iživljavanju nad čistačicama]

  Trenutni poslodavac je obavijestio zaposlenice da se, prešutno, ugovor produžava za jedan mjesec.

  Vlada, nažalost, ostavlja prostor za nemir među čistačicama, jer, pored silnih dezinformacija od strane zlonamjernih pojedinaca, ne zaboravljaju da su Odjelu za obrazovanje, dostavljeni spiskovi čistačica koje rade sa kontakt podacima. Zašto su traženi ti podaci?

  Da li je, zaista, došlo do kršenja odredaba ugovora pa je potrebno raskinuti isti, ili je nešto drugo u pitanju?

  Već vidim kako vlast tvrdi da stvar nije tako jednostavna. Što se tiče prava, stvar je jasna.

  Imaju odredbe ugovora, ako su prekršene, ugovor se raskida. Vjerujem da Vlada ima pravnike koji tu “dilemu” mogu otkloniti.

  Ako je ugovor raskinuti, slijedi propisana procedura kako se i pod kojim okolnostima bira nova firma.

  Ovaj period traje izvjesno vrijeme, jer drugoplasirana firma NE DOBIJA automatski ugovor.

  Kao prelazno rješenje, nezvanično saznajemo, spominje se angažman čistačica od strane Vlade po osnovu ugovora.

  Činjenica je, što dokazuje praksa do 2007. godine, da je jedini garant kvalitete izvršenih usluga i zaštite prava i obaveza zaposlenika njihovo zaposlenje u okviru Vlade Distrikta.

  Vlada mora sve učiniti da se čišćenje odgojno-obrazovnih ustanova organizira na način da čistačice budu zaposlene na neodređeno vrijeme u Vladi Distrikta. Jer svake godine sve su veće komplikacije oko realizacije ove vrste javne nabavke.

  I pozicija i opozicija zajednički moraju raditi na rješavanju ovog problema. Uvijek se mora razmišljati o interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika, stručnih saradnika i ostalih zaposlenika.

  Posebno treba voditi računa o pravima čistačica, valjda je prošlo vrijeme iživljavanja nad njima.

  Treba voditi računa da plata za obavljanje te vrste posla, uslova i obima rada ne može biti 415 KM, a da doprinosi i zdravstveno osiguranje MORAJU BITI redovno uplaćivani!

  Zaposlenice, svjestan sam da je situacija teška, da vam se razvlači pamet od strane raznih dušebrižnika, da tražite svaku slamku spasa.

  Ja vam mogu poručiti da, s obzirom na činjenice kojima raspolažemo, slijedite upute trenutnog poslodavca, jer samo na takav način štitite svoja prava. Sve drugo je “u magli”. Naravno, u svakom trenutku možete dati otkaz, bilo kome.

  Jutros, na tašte, imao sam zanimljiv telefonski razgovor. Priča se svela na pitanje šta meni treba da pišem o problemu čistačica.

  Upitao sam tu osobu, a pitam i sve nas u Distriktu, da li je normalno da, nakon isteka ugovora o radu, bivši poslodavac ne odjavi čistačice sa zdravstvenog osiguranja, jer je to pretpostavka da te novi poslodavac prijavi, puni mjesec dana, barem je tako bilo jučer do 15:30 sati?

  Naravno, sa PIO su ekspresno odjavljeni, a doprinosi nisu plaćeni posljednjih 9 mjeseci.

  Da li je normalno da novi poslodavac ne prijavljuje zaposlenike na zdravstveno mjesec dana, barem je tako bilo jučer do 15:30 sati?

  Da li je normalno da zaposlenice već mjesec dana nisu odjavljene/prijavljene niti im se može ovjeriti zdravstvena knjižica, a bolest ne pita da li je došlo do raskida ugovora ili je u pitanju nešto drugo?

  Neka je na sramotu svima koji misle da ne treba govoriti, pisati ili na bilo koji drugi način problematizirati navedenu situaciju i raditi u cilju konačnog rješenja problema čišćenja!

  AUTOR: Ibrahim Rizvanović

  Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img