More

  Ibrahim Rizvanović: Stati u kraj iživljavanju nad čistačicama

  - Advertisement -

  Opet na pomolu problem čišćenja škola i sportskih dvorana, a nije protekao ni mjesec dana od potpisivanja novog trogodišnjeg ugovora.

  Iživljavanje nad trenutnim čistačicama, a velika većina radi u istim školama i pored promjene poslodavaca, se nastavlja.

  Prema nezvaničnim informacijama, ukoliko dođe do raskida ugovora, čišćenje će organizirati Vlada Distrikta angažovanjem čistačica po osnovu ugovora, barem dok se ne okonča izbor nove firme.

  Ķakva će imati prava, način plaćanja, visina plate, zdravstveno osiguranje, staž itd. Sve je nepoznanica.

  Krajnje je vrijeme da Vlada riješi problem čišćenja u odg.-obrazovnim ustanovama. Vratite na staro, da su zaposlenice Vlade, odnosno Odjela.

  Svi će biti zadovoljni, sigurni, a usluga puno bolja. Vlada se ne smije igrati sa sudbinama ovih napaćenih žena i njihovih porodica koje rade za 415 KM, s tim da im prethodni poslodavac nije platio doprinose zadnjih 9 mjeseci.

  Gradonačelniče, dosadašnji rad Vlade može se ocijeniti uspješnim, ali je ovo prvi veliki problem, i to opet u obrazovanju.

  U cilju zaštite interesa trenutnih i budućih zaposlenica, učenika, djece u vrtićima, nastavnika i dr. stručnih saradnika te ostalih zaposlenih, donesite konačno rješenje za problem čišćenja.

  Ne smiju prevladati financijski interesi pojedinaca i nekih firmi. Ne smijete dozvoliti iživljavanje nad ovim zaposlenicama, kršenje ljudskih prava, posebno na rad, sigurnost, obezb. zdravstveno osiguranje.

  Prema posljednjim provjerenim informacijama određene firme/agencije koje se bave održavanjem čistoće direktno i snažno lobiraju kod određenih članova vlasti, ili posredstvom njima bliskih osoba, da Vlada Distrikta ni u kome slučaju ne zapošljava čistačice, nego da to rade agencije, kao do sada.

  Čisto sumnjam da će se to lobiranje završiti na jednoj kafi ili ručku. Riječ je o procentima, da se počaste.

  Vlada ne smije podleći takvim stvarima i pritiscima. Vlada mora početi detaljno i dugotrajno rješavati probleme u obrazovanju, a problem čišćenja neka bude početak, jer djeca, učenici, nastavnici, odgajatelji i dr. zaposlenici ne mogu, prije svega, boraviti i raditi, ako prostorije nisu čiste.

  Ova Vlada nije krivac za nastale probleme. Sve je počelo 2007. godine, upravo zbog interesa i pohlepe pojedinaca u Distriktu i njima bliskih osoba. Odlučili su preko nevinih i vrlo često, naivnih žena zarađivati stotine hiljada KM.

  Privatnici zloupotrebljavaju položaj i tešku financijsku situaciju zaposlenica. O uslovima rada niko ne smije govoriti, jer se boje odmazde.

  Plata mizerna za vrstu, uslove i obim poslova koji se obavljaju, a imamo situaciju da im prethodni poslodavac nije uplatio doprinose posljednjih 9 mjeseci.

  Zato ova Vlada ne smije biti kao prethodne. Stavite nam do znanja da brinete za građane Distrikta. Čistačice imaju, iz nužde, osobinu trpljenja mnogih poniženja pa će, vjerujem, razumjeti neko kratko prelazno rješenje do konačnog prelaska/zaposlenja u Vladi. S obzirom na cijelu situaciju, sada je bitan ostanak na poslu, redovna mjesečna primanja i zdravstveno osiguranje.

  Čistačice imaju potpisan ugovor sa trenutnim poslodavcem do kraja ovog mjeseca, 31.01.2022. Šta će biti dalje? Vlada mora žurno riješiti ovaj problem, jer se odg.-obrazovni proces neće moći nastaviti ukoliko nije obezbijeđeno stalno čišćenje i održavanje higijene prostorija.

  AUTOR: Ibrahim Rizvanović

  Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img