Hrvatski Sabor usvojio Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH

  SDP nije podržao Deklaraciju, jer nije usvojen njihov amandman u kojem se navodi kako "Hrvatski sabor osuđuje sve politike i postupke koje su imale ili imaju za cilj dezintegraciju BiH, njenu podjelu, ugrožavanje teritorijalnog integriteta, te narušavanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana".

  Foto: AA

  Hrvatski sabor većinom glasova usvojio je Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

  Deklaracija je usvojena sa 81 glasom za, četiri sudržana i 11 glasova protiv.

  Deklaracija je izazvala brojne kontroverze zbog optužbi iz redova oporbe kako se radi o direktnom miješanju u unutarnja pitanja susjedne države, zbog čega je prvi tekst Deklaracije dijelom izmijenjen.

  Protiv izmijenjenog teksta bili su zastupnici Mosta s tvrdnjom kako se radi o ublaživanju teksta te kako se ovom verzijom Hrvati u BiH dodatno zapostavljaju, zbog čega su uložili i amandmane koji se odnose na status pripadnika HVO-a i mogućnost dopisnog i elektroničkog glasovanja na izborima, koji nisu usvojeni s obrazloženjem kako to nije osnovna namjera ove deklaracije.

  Prihvaćen je dijelom amandman HDZ-a kojim se potiče rješavanje statusnih i egzistencijalnih pitanja pripadnika HVO-a.

  Također, od Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP-a) Deklaracija traži da se jednom godišnje Saboru podnese izvješće o provedbi Deklaracije.

  Glasovano je o ukupno 16 predloženih amandmana, od kojih je osam dijelom ili u cijelosti usvojeno na prijedlog Socijademokratske partije (SDP).

  Ipak, u konačnici SDP nije podržao Deklaraciju, jer nije usvojen njihov amandman u kojem se navodi kako “Hrvatski sabor osuđuje sve politike i postupke koje su imale ili imaju za cilj dezintegraciju BiH, njenu podjelu, ugrožavanje teritorijalnog integriteta, te narušavanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana”.

  Zastupnik SDP-a Arsen Bauk je kazao kako SDP ne želi biti podrška nastavku politike HDZ-a prema BiH iz devedesetih, a podršku Deklaraciji odbila je dati i stranka GLAS, čija je članica bivša ministrica vanjskih poslova RH Vesna Pusić.

  Deklaracija o položaju Hrvata u BiH usvojena je na prijedlog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske kojim predsjeda zastupnik HDZ-a Božo Ljubić.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + twenty nine = 30