“Hrabrost i ludost” Enise Bukvić: Uspješna Brčanka sa adresama u Rimu i Mostaru

Foto: Ustupljeno Otisku

Sinoć je u dvorištu Kuće Bećirević u Brčkom upriličena promocija knjige Hrabrost i ludost – povratak u Mostar uspješne Brčanke Enise Bukvić, koja od 1987. godine živi u Rimu, a dosta vremena provodi u Mostaru.

U prvom dijelu ove knjige autorica opisuje poteškoće sa kojima se susretala prilikom želje da se vrati u Bosnu i Hercegovinu i nastavi živjeti u Mostaru, dok je drugi dio posvetila svojim najbližima, kao i prijateljima.

Piše o svom bratu, drugarima iz razreda, ali i svom velikom prijatellju, književniku i akademiku Predragu Matvejeviću, unoseći cijelu sebe u ovu knjigu.

“Sve što sam u ovom dijelu napisala, plod je mog ličnog iskustva i doživljaja, jer sam sklona da pišem samo istinu, a sigurna sam u ono što sam sama proživjela“, izjavila je Bukvić.

“Ponijeli smo premalo knjiga, ne znajući koliko je ljudi u tom gradu, i nakon toliko godina, cijene i vole… Vratili nam nadu da korona nije oduvala knjigu”, napisao je eminentni bh. književnik Šimo Ešić, koji je učestvovao u predstavljanju knjige.

Organizacijom ovog događaja Udruženje Suze, koje okuplja žene koje su pretrpjele različite vrste tortura, što uključuje i dešavanja u minulom ratu, željelo je predstaviti ženu koja je vrlo aktivna u društvu, sredini u kojoj živi i iz koje potiče.

“Kroz samo njihovo predstavljanje kao izuzetno jakih i istrajnih žena, i mi iz Udruženja crpimo novu snagu“, istakla je predsjednica Udruženja Suze Adila Suljević.

Biografija

Enisa Bukvić je rođena u Bijelom Polju (bivša Jugoslavija). Od svoje druge godine starosti živjela je u Brčkom, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu.

Završila je Poljoprivredni fakultet u Sarajevu, a postdiplomske studije u vezi sa naukom o ishrani na Univerzitetu La Sapienza u Rimu.

Poslije završetka fakulteta radila je u oblasti prehrambene industrije – jugoslovenske i italijanske.

Radno iskustvo u Italiji je povezano sa istraživačkim radom, edukacijom i međunarodnom saradnjom pri nevladinim i međunarodnim organizacijama.

Veoma aktivna u radu s bosanskohercegovačkom dijasporom kako kroz inicijative u Italiji, tako i na svjetskom nivou.

Objavila je knjige (izvorni nazivi):

  • Il nostro viaggio (Infinito Edizioni, 2008),
  • Naš put (Infinito Edizioni, 2011),
  • Io, noi, le altre (Infinito Edizioni, 2012),
  • Duemiladodici, racconto Mirsada (Seb 27 edizione, 2012)
  • Ja, mi, druge (Fuoco Edizioni, 2014),
  • Cosmopolit@n (Fuoco Edizioni, 2014),
  • Cosmopolit@n (Književni klub Brčko distrikt BiH, 2016),
  • Il coraggio e la follia (Infinito Edizioni, 2019).
Novinar: Adis Mujdanović
--