“Hoćemo l’ VIŠE?“ večeras u Brčkom

Tekst i fotografije: Ustupljeno Otisku
Uredio: Adis Mujdanović

Nakon premijere u Sarajevu i igranja u Zenici, mladi glumci i glumice te apsolventi Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo predstavu “Hoćemo l’ VIŠE?” izvest će i u Brčkom, večeras sa početkom u 19 sati u Sportsko-rekreativnom centru Blatuša.

Režiju potpisuje poznati bosanskohercegovački glumac i reditelj Admir Glamočak, dramski tekst Džejna Hodžić, a predstava je nastala u okviru istoimenog projekta kojeg Altteatar provodi u devet lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, sarađujući sa omladinskim organizacijama i aktivistima.

“Hoćemo l’ VIŠE?” produkt je brojnih glumačkih radionica koje su održane u lokalnim zajednicama, a koje su finalizirane jednim grupnim kongresom održanim u Sarajevu, pod nazivom „Kongres artivista“.

Kroz radionice i kongres mladi su izražavali svoje stavove, mišljenja, želje za promjenama, te tako bili inspiracija mladoj autorici da teatarski repertoar obogati jednom ovakvom predstavom koja se bavi svim aspektima koje upravo oni smatraju bitnim.

Predstava prikazuje probleme mladih u današnjem „iskvarenom“ sistemu i razbija stereotipe koji su prisutni u njihovoj svakodnevnici.

Radnja se dešava u domu kulture u manjem gradu, čiju scenu pokušavaju oživjeti mladi ljudi.

Sputava ih činjenica da se u istom domu kulture održava predizborna kampanja za nadolazeće izbore, te mnogobrojni zadaci oko sređivanja sale remete njihov prvobitni plan – postavljanje dramske predstave.

Odlučni u tome da stanu u kraj iskorištavanju omladine od strane vlasti, svoju predstavu vode u smjeru revolucije.

Priču o borbi protiv nepravde predstavit će: Alisa Čajić, Helena Vuković, Simonida Mandić, Hana Zrno, Kemal Rizvanović, Mak Čengić, Deni Mešić i Harun Ćehović.

„Bavili smo se tematikom koja okružuje sve naše mlade i koja se tiče svih nas. Nezadovoljstvo treba pokušati riješiti, a mi smo to pokušali kroz ovu predstavu, odnosno da, barem malo, doprinesemo boljem sutra. Proces je bio jako zanimljiv, svašta sam naučio od kolega sa kojima sam radio i biće mi drago predstaviti ga u bh. gradovima u narednom periodu“, rekao je mladi glumac Deni Mešić.

Projekat „Hoćemo l’ VIŠE?“ Altteatar u Brčkom implementira u saradnji s neformalnom omladinskom grupom „District Team“ i koordinatoricom Ednom Mulić.

„Kao dugogodišnji aktivista i volonter, te učesnik mnogih radionica i edukacija, često sam bila u situacijama da radim super stvari sa super ljudima. Međutim, dozu odgovornosti, bunta i nekolicinu pitanja, koje mi je probudio ovaj projekat, nije moguće dočarati onima koji se i sami ne uvjere u to. Mislila sam da će se voditi kao svi ostali – upoznavanje, radionica i vidimo se nekad opet, ali ALTTEATAR je pripremio jedan izazov za sve nas, jer „Hoćemo l’ VIŠE?“ nije samo natpis i jedan projekat, to je čitava ideja. A svi znamo koliko može biti moćna jedna ideja kada okupi kreativnu i jaku ekipu. Sam projekat se bazira na tematici mladih u BiH, te kroz umjetnost pokušava prikazati niz dešavanja i borbu kroz koje mladi prolaze u lijepoj našoj. Predstava „Hoćemo l’ VIŠE?“ je „šlag na tortu“ i vizuelni prikaz šta politika u BiH radi mladima, kako ih podstiče i na šta, a naročito u godini kada se vode predizborne kampanje i kada je svako obećanje zlatno. Nadam se da će mladi ljudi uvidjeti trud i rad ove sjajne ekipe i da ćemo svi zajedno, korak po korak, stići do promjene“, izjavila je Edna Mulić.

Ulaz na predstavu je besplatan.