More

  Hoće li se suzbiti problem stranačkog zapošljavanja u Brčkom? (VIDEO)

  - Advertisement -

  Problem sa stranačkim zapošljavanjem u Brčko distriktu BiH traje već dugi niz godina, a tek u posljednje vrijeme se počelo raditi na rješenjima za njegovo suzbijanje. Ova tema nametnula se kao jedna od najbitnijih u brčanskoj javnosti, a istražni organi su počeli intenzivnije raditi na procesuiranju koruptivnih radnji pri zapošljavanju u javnom sektoru. 

  Na osnovu urađene stručne analize, predstavnici opozicije u Skupštini Brčko distrikta kao najveći društveni problem detektirali su stranačko zapošljavanje, zbog čega većina mladih svoju bolju perspektivu vidi izvan granica Bosne i Hercegovine. Opozicija predlaže izmjene Zakona o državnoj službi u organima javne uprave, da bi se proces zapošljavanja učinio transparentnijim.

  „Nama svima je jasno, imam jednu želju, a to je da napokon stručnost bude glavni kriterij kada se analizira i kada se završava proces zapošljavanja”, naglasila je Ina Pamukčić, zastupnica u Skupštini (SBB).

  „Uvodi se jedan softver koji će vršiti testiranje kandidata koji izlaze na te konkurse i neće biti ustaljene prakse kao do sada da kandidati unaprijed prije dva-tri dana dobijaju pitanja”, navodi Rasim Smajlović, politički sekretar NiP-a.

  Opozicija predlaže i da se usmeno ispitivanje vrši kao na fakultetima, pred svim kandidatima, izvlačenjem pitanja. Također, žele ograničiti angažman putem ugovora o djelu i privremenim i povremenim poslovima na jednom u tri godine, jer smatraju da je sadašnja praksa savremeni robovlasnički odnos kojim se stvaraju „armije“ koje su primorane da rade za vladajuće stranke.

  „Mi njih pozivamo da zajedno sa nama urade neku promjenu, da mladi ljudi osjete neku sigurnost na samom konkursu”, Zoran Kokanović, zastupnik u Skupštini (SP).

  Potpuno novi Zakon o državnoj službi u organima javne uprave u fazi je pripreme Brčanske vlade, a trenutno se nalazi u proceduri komentarisanja pred konsultantima Evropske unije. Radi se o veoma sličnom sadržaju koji je predložila opozicija i očekuje se da će se vrlo brzo naći u skupštinskoj proceduri.

  „Postupak zapošljavanja u organima uprave učiniti daleko transparentnijim uz audio i video snimanje intervjua i neke druge detalje koji neće biti u cijelosti regulisani Zakonom, jer to nije zakonska materija, već podzakonskim aktima koji će biti donešeni nakon usvajanja Zakona”, ističe Siniša Milić, predsjednik Skupštine (SNSD).

  Prije nekoliko dana u okviru antikoruptivne akcije „Sistem“ priveden je Ismet Dedeić, direktor Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta, koji je osumnjičen za zloupotrebu položaja pri zapošljavanju. On je za magazin Mreža Federalne TV otkrio da je na njega vršen politički pritisak, a izrečena mu je mjera zabrane sastajanja sa određenim osobama, među kojima su, kako saznajemo, i imena najviših funkcionera u ovoj lokalnoj zajednici. Dedeić je detalje htio otkriti na press konferenciji, ali mu je u međuvremenu izrečena i mjera zabrane istupanja u medijima na ovu temu.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Snimatelj i montažer: Samir Tukulj
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img