Hoće li početak vakcinacije normalizovati epidemiološku situaciju na području Brčkog?

Foto-ilustracija

Prva isporuka vakcina protiv koronavirusa u Brčko distriktu očekuje se polovinom ovog mjeseca. Riječ je o 32 hiljade doza COVAX vakcina za 16 hiljada stanovnika.

Kada govorimo o samoj obuci mi smo već identifikovali lica koja će to raditi, poslano je ministarstvu i samoj agenciji za lijekove i proći će oni obuku. Ta obuka treba da bude tokom naredne sedmice.

Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH

Za potrebe skladištenja vakcina Brčko distrikt je nabavio neophodnu opremu.

Iako je situacija znantno povoljnija, borba ne prestaje, tako se zdravstveni radnici brčanske Bolnice još uvijek trude da osiguraju povoljnije uvjete za liječenje pacijenata. Osim sto osiguravaju nove prostore za covid pacijente, nabavljeni su i novi respiratori.

Sada smo nabavili pet respiratora, na početku korone smo imali četiri, dakle govorim o ovim kliničkim respiratorima, sada ukupno imamo 14 respiratora, od čega je jedan nažalost pokvaren zbog te neprestane upotrebe, dva smo dali na korištenje na UKC Tuzla, koji se koriste za naše pacijente. Mi u UKC Tuzla imamo mogućnost a to i koristimo da u svakom času naša dva pacijenta koje naši ljekari procijene i ocijene da im je najpotrebnije kliničko liječenje, oni budu upućeni u UKC Tuzla.

Dušan Stokić, direktor Bolnice Brčko

Stokić kaže da je teško prognozirati hoće li početak vakcinacije normalizovati epidemiološku situaciju na području Brčkog.

Virus neće nestati, ja pretpostavljam da će to još da traje. Ako vakcinacija bude uspješno provedena, ako se stvori taj kolektivni imunitet, onda ćemo imati uslove da epidemija bude veoma niskog intenziteta, što će biti puno lakše kontrolisat, manje opterećenje za zdravstveni sistem.

Dušan Stokić, direktor Bolnice Brčko

Stokić se nada da će krajem maja ili juna porodilište i Ginekologiju vratiti na staru lokaciju, Pedijatriju također, te ponovo pokrenuti Odjeljenje za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Cilj je da se, koliko je to moguće, zdravstveni sistem vrati u normalan režim rada. Ipak, to sve zavisi od epidemiološke situacije.

Autor: Kristian Bilić