More

  Hoće li bh. političari s crne liste slijediti potez Vulina?

  - Advertisement -

  Direktor Bezbjedonosno-informativne agencije (BIA) Srbije, Aleksandar Vulin, podnio je neopozivu ostavku na ovu izuzetno značajnu funkciju unutar sigurnosno-obavještajnog sistema. U svom obrazloženju, naveo je da ostavku podnosi kako bi preduprijedio eventualne sankcije SAD i EU prema Srbiji uslijed nedostatka reakcije državnih institucija povodom njegovog sankcionisanja od SAD-a, odnosno uvrštavanja Vulina na crnu listu od Ureda za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD-a (OFAC).

  Podsjećanja radi, OFAC je, 11. jula 2023. godine, sankcionisao Vulina na osnovu Izvršnog naloga 14033 radi uključenosti u koruptivne poslove koji promovišu političke i lične interese nauštb mira i sigurnosti na Zapadnom Balkanu te doprinosa ruskim zlonamjernim aktivnostima u Srbiji i regionu.

  Pramda je u slučaju Vulina obrazloženje zvaničnika OFAC-a bilo nešto detaljnije, navodeći njegovu uključenost u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkotcima i zloupotebnu javne funkcije,  njegova ostavka se može posmatrati kao donekle odgovoran potez, imajući u vidu predstojeće vanredne izbore zakazane za 17. decembar. Poseban značaj ovakvog čina je da dolazi od osobe s veoma osebujnim karakterom, koja slovi kao politički jastreb te nedvojbeno s velikim ličnim ambicijama i željom za medijskom pažnjom koje su mu pružale visoke državne pozicije koje je obavljao u prethodnom periodu.

  Nadamo se da će primjer Vulina slijediti i neki od funkcionera u BiH koji su, također, izlistani na crnim listama. Valjda će i oni biti dovoljno odgovorni prema svojoj državi te konačno shvatiti da su svojim ponašanjem odavno izgubili smisao i značaj demokratskog predstavljanja građana koji su ih birali te da svoje funkcije zloupotrebjavaju radi puke zaštite ličnih interesa predstavljajući pri tome opstanak na vlasti kao partiotizam ili odsudnu odbranu zajedničkih vrijednosti, navedeno je u saopćenju koje potpisuje dr. sc. Denis Hadžović, predsjednik Centra za sigurnosne studije.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + five =