HKD „Napredak“ Brčko: Organizovan Uskršnji domjenak

  „Bez obzira kojoj vjeroispovijesti pripadali, mora postojati ljubav, prvenstveno prema čovjeku. Koliko te ljubavi ima, toliko možemo reći da vrijedimo Bogu, a na osnovu toga možemo stvarati povjerenje jedni među drugima. To je temelj istine na koji nas Bog sve zajedno poziva“, izjavio je velečasni Damir Ivanović, dekan Brčanskog katoličkog dekanata.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  Sinoć je u saradnji HKD „Napretka“, Podružnica Brčko, Katoličke crkve Brčanskog dekanata i hrvatskih dužnosnika iz izvršne, zakonodavne i sudske vlasti Brčko distrikta BiH organizovan Uskršnji domjenak u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“.

  Važnost ljubavi u rješavanju problema

  Anto Domić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Ovi naši različiti blagdani koje obilježavamo, bilo da se radi o pripadnicima katoličke, pravoslavne ili islamske vjere, nam pokazuju da se mi ipak oslanjamo jedni na druge, da smo slični jedni drugima i da imamo iste životne probleme i ukoliko bismo se više ugledali na vjerske postulate, siguran sam da bi i mi naše životne probleme mnogo lakše rješavali i doživljavali ih kao jednostavnije i lako rješive. Ovo druženje i prigodne poruke naših vjerskih velikodostojnika nas napominju na važnost života i važnost ljubavi, koja može riješiti svaki problem, a sve drugo nam može samo činiti tegobu i učiniti nas nesretnim“, kazao je Anto Domić, dogradonačelnik Brčko distrikta.

  U svakom društvu mora postojati ljubav prema čovjeku

  Damir Ivanović (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „U radosnom slavlju Uskrsa, ovo je prilika svih nas da obnovimo svoju vjeru i preispitamo koliku važnost ima Bog u našem životu. Mi kršćani ispovijedamo da je Bog uskrsnuo i svoj život žrtvovao zbog ljubavi prema čovjeku, a pozvani smo danas u svijetu pokazati i mi tu ljubav. Bez obzira kojoj vjeroispovijesti pripadali, mora postojati ljubav, prvenstveno prema čovjeku. Koliko te ljubavi ima, toliko možemo reći da vrijedimo Bogu, a na osnovu toga možemo stvarati povjerenje jedni među drugima. To je temelj istine na koji nas Bog sve zajedno poziva“, izjavio je velečasni Damir Ivanović, dekan Brčanskog katoličkog dekanata.

  Razum bez vjere može da bude opasan

  Predsjednik HKD “Napretka” Brčko fra Mirko Jozić je u svom izlaganju kazao da „razum jeste moćan, ali bez vjere može da bude veoma opasan, razarajući“.

  „Život je pokazao da je tako, na velikom planu imali smo projekte tipa nacizam, fašizam, oni su sve razumski napravili sa katastrofalnim posljedicama. Nadam se da je čovječanstvo naučilo da ipak se razumom ne može niko spasiti“, kazao je Jozić.

  Mirko Jozić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Dodaje da je vjera druga moć, uz razum, te da ga dopunjava. “Razum je analitika, on razlaže, sklapa i ponovo razlaže, a to vodi ka lešu. Ljubav to ne radi, ljubav je sinteza, drži sve na okupu, ona hoće cjelinu, jer samo u cjelini moguć je ljudski život kao sretan i zadovoljan”.

  Bez duhovne kulture postajemo robovi rada

  Navodi i da je vjera, nažalost, često zloupotrebljena, kao i da neke vjerske ustanove nisu izraz vjere, nego su ponekad i izraz moći, a da je vjera osobna stvar svakog pojedinca.

  „Mi smo društvo, kao i druga dva društva, koje treba njegovati kulturu svog naroda, a tu spada i duhovna kultura. Ako se odreknemo svoje duhovne kulture, neće nam ništa preostati i postat ćemo robovi rada“, zaključio je Jozić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four + 3 =