More

  Hitna sjednica Skupštine KS-a: Ubistvo policajaca narušilo sigurnosnu situaciju

  Dva policajca - Davor Vujinović i Adis Šehović ubijeni su u petak, 26. oktobra u ranim jutarnjim satima u sarajevskom naselju Alipašino Polje nakon što su nepoznati počinioci pucali na automobil u kojem su se nalazili policijski službenici.

  - Advertisement -

  Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo (KS) jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, koja se održava danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

  Vlada Kantona Sarajevo i policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova KS će dostaviti Kolegiju i zastupnicima infomaciju o posljednim tragičnim dešavanjima u kojima su ubijeni pripadnici MUPKS-a, kao i prijedlog potrebnih mjera iz nadležnosti Skupštine i Vlade KS u svrhu unapređenja rada policije i bolje zaštite građana Kantona.

  Dva policajca – Davor Vujinović i Adis Šehović ubijeni su 26. oktobra u ranim jutarnjim satima u sarajevskom naselju Alipašino Polje nakon što su nepoznati počinioci pucali na automobil u kojem su se nalazili policijski službenici.

  Jedan policajac je smrtno stradao na mjestu događaja, dok je drugi preminuo u bolnici nakon višesatne borbe za život. Sve policijske agencije i službe u BiH još uvijek intenzivno tragaju za počiniocima ovog gnusnog ubistva.

  Sjednica je počela minutom šutnje i odavanjem počasti na neki drugi prigodan način.

  Vedran Mulabdić, ministar unutrašnjih poslova KS-a, u obraćanju je kazao da je na osnovu službenih evidencija, na području Kantona Sarajevo u periodu 2014-2018. godina evidentirano smanjenje ukupnog broja krivičnih djela za oko 30 posto.

  Također, na osnovu statističkih pokazatelja stanje u oblasti kriminaliteta javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja za prvih devet mjeseci ove godine ocjenjuje se kao zadovoljavajuće.

  “Naravno, svaki nemili događajkod naših građana stvara zabrinutost i percepciju nesigurnosti. Takav jedan gnusan događaj, svirepo i podmuklo ubistvo naših kolega, časnih policijskih službenika – Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, značajno je narušilo sigurnosnu situaciju na području KS-a, a kod naših građana prouzrokovalo uznemirenost”, rekao je Mulabdić.

  Poručio je da su službenici MUP-a KS spremni odgovoriti svih sigurnosnim izazovima.

  Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, podsjetio je da smo prije sedam dana dobili vijest o ubistvu policajaca u Sarajevu. Govorio je i o privođenju osoba odgovornih za ubistvo policajaca izrazivši nadu da će to biti završeno veoma brzo te da je jedan dio i obavljen.

  “Učinit ćemo ono što je do nas, šta je mogla društvena zajednica uraditi? Od 2010. godine broj ukradenih auta pada”, rekao je Zolj navodeći da je do ubistva policajaca situacija na području KS-a bila zadovoljavajuća te da se sada sprovode pojačane aktivnosti na otkrivanju počinioca.

  Mevludin Halilović, komesar Uprave policije MUP-a KS, ubistvo policajaca je narušilo bezbjednosnu situaciju na području KS-a.

  “U odnosu na ovaj događaj Vlada KS-a je razmatrala informaciju o stanju sigurnosti za prvih devet mjeseci sa osvrtom na ovaj događaj zaključeno je da je u narednom periodu neophodno poduzeti određene mjere sa aspekta i nadležnosti Uprave policije kada su u pitanju krivična djela teških krađan motornih vozila”, pojasnio je Halilović.

  Problem teških krađa motornih vozila, istakao je, egzistira već duži niz godina.

  “Situacija, kada su u pitanju krivična djela teških krađa motornih vozila na području KS-a, uzet ćemo samo 2010. kada smo imali situaciju da se na godišnjem nivou izvrši otuđenje oko 800 motornih vozila do situacije kada smo 2017. imali izvršenje 420 krivičnih djela. Imali smo smanjenje za 50 posto u odnosu na 2010. godinu”, rekao je Halilović.

  Uprava policije je, kako je kazao, u više navrata inicirala i pokretala aktivnosti za rješavanje problema teških krađa motornih vozila i od 2010. je pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva zavedeno više akcija.

  “Od 2015. bilo je više napada na policijske službenike i građane. Od 2015. do danas imali smo 17 takvih napada s tim da smo u 2016. godini imali tri napada na policijske službenike uz upotrebu vatrenog oružja. U 2017. također tri, a u 2018. smo imali imali četiri takva slučaja uključujući i ovaj najteži slučaj gdje su poginula naša dva policijska službenika”, poručio je Halilović.

  Kada je u pitanju posljednji događaj, rekao je da su, nakon izvršenog uviđaja, nastavljene aktivnosti na identifikaciji i pronalasku lica koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem tog krivičnog djela.

  “Do sada mi smo obradili 81 lice, od kojih smo za tri lica podnijeli izvještaj Kantonalnom tužilaštvu, a nakon toga oni su uputili prijedlog Kantonalnom sudu za određivanje mjera pritvora i tim licima je određena mjera pritvora od 30 dana. Protiv jednog lica smo podnijeli izvještaj nadležnom tužilaštva za krivično djelo koje se može dovesti u vezu sa zadnjim događajem”, pojasnio je Halilović navodeći da se to lice nalazi u pritvoru.

  Također, više lica je lišeno slobode i predato u nadležnost Tužilaštva, a koja se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela teških krađa na području KS-a.

  “U toku su aktivnosti na vještačenju tragova koji su pronađeni na mjestu izvršenju. Zatražena je pomoć u jednom slučaju od FBI-a. Također, u pregovorima smo putem nadležnog Ministarstva sigurnosti za uključivanje određenih institucija Republike Srbije u cilju pružanja pomoći kako bi se ovaj događaj rasvijetlio”, dodao je Halilović.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty nine − = forty seven