Historijski trenutak za poljoprivrednike u Brčko distriktu

Foto: Vlada BDBiH

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na današnjoj redovnoj sjednici Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji sa neograničenim trajanjem, što predstavlja historijski trenutak za poljoprivrednike u ovoj lokalnoj zajednici.

Pravilnik se u svakom momentu može izmijeniti, ali više nije zakonska obaveza da se donosi svake godine.

Poljoprivredni proizvođači mogu od 3. januara 2022. podnositi zahtjeve za podsticaj u toj godini.

“Poljoprivredni proizvođači će dobijati novac na vrijeme, podnositi zahtjeve na vrijeme i neće čekati kao i svake godine da se usvoji Pravilnik”, naglasio je u izjavi za medije Milenko Ninković, šef Odjela za poljoprivredu.

Ograničenja

Novim Pravilnikom predviđena su i određena ograničenja, jer količina novca u budžetu za te svrhe ne može pratiti broj zahtjeva za podsticaj.

Od 2019. do 2020. godine broj zahtjeva je porastao sa 13 miliona na preko 16 miliona KM.

Pravilnikom je regulisano da se zagarantovani iznos za podsticaj isplaćuje odjednom.

Fizičkim licima je zagarantovano 20.000, dok je maksimalni iznos 25.000 KM.

Za fizička lica u sistemu PDV-a zagarantovani iznos je 30.000 KM, s tim da oni mogu podnositi zahtjeve do 40.000 KM po osnovu poljoprivredne proizvodnje i drugi dio za investicije isto tako u iznosu do 40.000 KM.

Za pravna lica, u zavisnosti od broja zaposlenih radnika, iznos podsticaja kreće se od 40.000 KM do 70.000 KM, što je maksimalni iznos koji se možete dobiti za poljoprivrednu proizvodnju, te dodatnih 70.000 KM za investicije. Zagarantovani iznos je 40.000 KM.

Novinar: Adis Mujdanović