More

  Historijski trenutak: Radenka Marić postala prva Bosanka na čelu jednog američkog univerziteta

  - Advertisement -

  Kako je na svom Facebook profilu naveo Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, u  četvrtak, 30. septembra, na Univerzitet u Konektikatu inaugurisana je profesorica Radenka Marić kao 17. predsjednica tog univerziteta. Marić, rodom iz Dervente, službeno je postala prva žena iz Bosne i Hercegovine koja predsjedava američkim univerzitetom, te druga žena porijeklom iz BiH koja je postala predsjednica univerziteta širom svijeta, piše Avaz.

  – Profesorica Radenka Marić je priznata inovatorica u oblasti čiste energije, čije je vodstvo kao potpredsjednica univerziteta pomoglo podizanju Univerziteta u Konetikatu na nove visine u finansiranju istraživanja. Njena karijera je obuhvatila rad u Japanu, Kanadi i Sjedinjenim Državama, pri čemu je stekla brojne akademske i stručne titule.

  Od Dervente do Sjedinjenih Država 

  Marić je rođena i odrasla u Derventi, a svoju akademsku karijeru je započela na Univerzitetu u Beogradu, gdje je diplomirala. Nakon toga, magistrirala i doktorirala je na Univerzitetu Kjoto u Japanu, usavršavajući se u oblasti nauke o materijalima i energetike.

  Preselivši se u Sjedinjene Države 2001. godine, Marić je započela rad u startupu za čistu energiju u Atlanti. Tri godine kasnije, preuzela je vođenje Instituta za inovacije gorivih ćelija pri Nacionalnom istraživačkom vijeću Kanade. Njeno angažovanje na Univerzitetu u Konetikatu započelo je 2010. godine, gdje je postala profesorica kemijskog i biomolekularnog inženjeringa.

  Međunarodno priznanje  

  Marić je također bila gostujuća profesorica Fulbrightove katedre na Politehničkom univerzitetu u Milanu, Italija, tokom perioda 2016–2017, čime je dodala međunarodnu dimenziju svojoj impresivnoj karijeri.

  Ova inauguracija označava veliki trenutak za Bosnu i Hercegovinu, jer profesorica Radenka Marić postaje inspiracija i simbol uspjeha za sve mlade talente iz ove regije. Njen izbor za predsjednicu Univerziteta UConn obećava daljnji prosperitet ovog prestižnog američkog obrazovnog instituta.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × nine = fifty four