Hirurzi iz Tuzle usavršavaju uklanjanje karcinoma pluća sa svjetskim stručnjakom

  Foto: A. K./Klix.ba
  U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, tačnije u Odjelu za hirurgiju pluća, od marta prošle godine se primjenjuje savremena metoda operacije pluća, a kroz minimalni rez od tri centimetra za okvirno dva i po sata uklanja se dio organa koji je zahvatio karcinom.

  Kako bi svoja znanja i vještine prenio na kolege, u stručnu i radnu posjetu u Tuzlu je stigao doktor Diego Gonzales Rivas iz Španije, koji je voditelj Uniportal VATS programa i do sada je obučio više od 500 hirurga iz 72 zemlje svijeta.

  Foto: A. K./Klix.baFoto: A. K./Klix.ba

  Ovaj renomirani stručnjak u oblasti torakalne hirurgije je prvi u svijetu implementirao Uniportal VATS, a riječ je o minimalno invazivnoj hiruškoj proceduri koja omogućava ispitivanje struktura i organa u unutrašnjosti grudnog koša.
  Slika unutrašnjosti dobija se uz pomoć torakoskopa, specijalnog hirurškog instrumenta.

  “Ovu tehniku sam razvio prije deset godina, a danas putujem svijetom kako bih predavao svojim kolegama. Veoma sam ponosan na ljekare iz Tuzle jer su ovu tehniku dobro razvili, a uz to i dalje napreduju. Impresioniran sam ovom ustanovom, dobro su opremljeni, a kamere s kojima rade su visoke rezolucije. Kada je riječ o timu koji je uključen u ovaj program, mogu reći da su odlični, veoma su entuzijastični i vrlo radni”, kazao je dr. Diego Gonzales Rivas.

  Diego Gonzales Rivas (Foto: A. K./Klix.ba)Diego Gonzales Rivas (Foto: A. K./Klix.ba)

  Operacije pluća u tuzlanskoj bolnici ranije su se izvodile jedino klasičnim putem koji podrazumijeva otvaranje cjelokupnog grudnog koša. Novi operativni zahvat znatno je skuplji u odnosu na konvencionalnu metodu, jer se koriste posebno konstruisani instrumenti i mehanički šivači, međutim ova procedura donosi velike benefite za pacijenta, ali i cjelokupan zdravstveni sistem.

  “Ovakav zahvat je znatno bolji za pacijenta jer je u pitanju manje boli, brži je oporavak, a uz sve to i ranije odlazi kući”, naglasio je dr. Diego Gonzales Rivas.

  On je u Tuzlu stigao u okviru svoje balkanske posjete koja je počela prije godinu u Makedoniji, Kosovu, Albaniji i Srbiji.

  “Ovu godinu smo u Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu, gdje smo već bili i uradili smo tri operacije, te u Tuzli, zatim Crnoj Gori, Hrvatskoj i Rumuniji. Nama je cilj da svaka bolnica na Balkanu koja se bavi torkalnom hirurgijom uvede ovu metodu uklanjanja karcinoma pluća. Ona ima izuzetno dobar rezultat, a pacijent za tri-četiri dana ide kući”, rekao je torakalni hirurg iz Makedonije Visar Xhaferi koji sarađuje sa španskim stručnjakom.

  Visar Xhaferi (Foto: A. K./Klix.ba)Visar Xhaferi (Foto: A. K./Klix.ba)

  Na ovakav način Klinika za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli nastavila je program edukacija iz najsavremenijih metoda liječenja onkoloških i drugih bolesnika.

  “Mi smo prva ustanova u BiH koja je samostalno napravila sedam takvih operacija, a za takav rezultat zaslužan je profesor Diego Gonzales Rivas. Njegov današnji boravak je nastavak saradnje i dodatna edukacija iz ove oblasti koja treba biti kontinuirana i po kojoj je prepoznatljiv mladi kadar”, kazao je Zijah Rifatbegović, načelnik Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla.

  Zijah Rifatbegović (Foto: A. K./Klix.ba)Zijah Rifatbegović (Foto: A. K./Klix.ba)

  Tuzlanski hirurzi su skupa sa španskim stručnjakom danas izveli jedan operativni zahvat, a sada im predstoje još dva. Ranijih sedam procedura u Tuzli je od marta prošle godine uradio domaći tim u kojem se nalazi i specijalista opšte hirurgije u Odjelu za hirurgiju pluća Nermin Mušanović koji je danas istaknuo da su se naši ljekari uz predavanje stručnjaka iz Španije imali priliku susresti i s najnovijim dostignućima.

  “Nadam se da ćemo nakon ove posjete biti još bolji te da ćemo napraviti još veći boroj tih zahvata jer su oni za pacijente, ali i za nas veliki benefit”, naglasio je Mušanović.

  Nermin Mušanović (Foto: A. K./Klix.ba)Nermin Mušanović (Foto: A. K./Klix.ba)

  Ova sofisticirana metoda se može primjenjivati kod pacijenata kod kojih je tumor zahvatio jedan ili dva lobusa pluća, a pored doktora iz Španije i Makedonije u Tuzli danas borave i torakalni hirurzi iz Banje Luke koji također primjenjuju Uniportal VATS program.

  “Drago mi je što smo ovdje i što imamo odličnu saradnju s kolegama iz Tuzle. Mislim da imamo mnogo prostora za daljnju saradnju i smatram da je ovo najbolji način za zajedničko napredovanje. Torakalnih hirurga je veoma malo u odnosu na druge specijalnosti i ovo je jedna vrhunska stvar u grudnoj hirurgiji. Već smo uhvatili voz u kojem pratimo šta ostatak svijeta radi i više ne kasnimo mnogo”, istakao je Marko Kantar, načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju iz Banje Luke.

  Marko Kantar (Foto: A. K./Klix.ba)Marko Kantar (Foto: A. K./Klix.ba)

  Pored torakalnih hirurga u operativnim zahvatima ovakve vrste učestvuju još i anesteziolog, anestetičar, medicinski tehničari i instrumentari.

  Autor: A. K./Klix.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  81 ÷ = twenty seven