More

  Heroji se ne smiju zaboraviti!

  - Advertisement -

  Devetog maja 1945. godine u Drugom svjetskom ratu, Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju i od tada se ovaj dan u svim zemljama Evrope obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom. Ovaj veliki dan nosi i obilježje mijenjanja i ponovnog izgrađivanja Evrope nakon velikih ratnih razaranja, zbog čega je ujedno proglašen i danom Evrope. Praznik je obilježen i u Brčkom.

  Savez udruženja boraca NOR-a Brčko distrikta je i ove godine svečano obilježio 72. godišnjicu velikog događaja u istoriji, poznatog kao Dan pobjede nad fašizmom. Ceremonija se, već tradicionalno, odvijala na Partizanskom spomen groblju.

  “Današnji dan obilježavamo 72. godišnjicu pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Polaganjem vijenaca i cvijeća na grobove na Partizanskom spomeniku odajemo dužnu počast borcima, koji su dali svoje živote za odbranu Jugoslavije. Nismo u stanju da obilježavamo kao druge države sa vojnim paradama, ali dajemo zavjet našim borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu da nikad nećemo, niti smijemo zaboraviti njihove živote” rekao je Janko Vuković, predsjednik SUBNOR-a Brčko distrikta BiH.

  Drugi svjetski rat je sa sobom, između ostalog, odnio i živote oko 50 miliona ljudi. Osnovne poruke prisutnih na današnjoj svečanosti su da se oni koji su žrtvovali sebe za neko bolje sutra Evrope, ali i čovječanstva, ne smiju zaboraviti i zanemariti. Oni zaslužuju pomen i svaku počast. Od mnogih branilaca ostali su samo grobovi i sjećanje. Od heroja koji još uvijek koračaju među nama – uspomene, svjedočenja i priče o događaju koji ih istovremeno puni tugom i ponosom, ali na mladima ostaje da se s poštovanjem prisjete onih koji su doprinijeli životu kakav danas imaju.

  “Puno omladina traži da se učlani u članove SUBNOR-a, moramo raditi na tome, iako smo primili jedan broj članova prije godinu dana – mlađih ljudi, visoko obrazovanih, koji vode dobro ovu organizaciju, znači, treba i dalje raditi na tome” rekao je Vuković.

  Predsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a u Brčkom ističe da nailaze na probleme obnove spomenika, premda su jedan dio uspjeli renovirati, te dodaje da se u narednom periodu ovim pitanjem treba intenzivnije baviti. Oni među kojima godišnjica Dana pobjede nad fašizmom svakako budi najviše sjećanja i emocija su preživjeli borci protiv sile koja je težila da pokori Evropu, i konačno – svijet. Oni su živi spomeni i svjedoci burnog dijela istorije.

  “Došli smo ovdje da posvetimo određenu dužnu pažnju ovim antifašistima, zapravo, borcima, partizanima, koji su dali svoje živote za slobodu, za prosperitet naroda u prošlom periodu. Trebalo bi ojačati to, posebno kod omladine, kod mlađeg svijeta, jer mi smo dosta omatorili i treba to da neko nastavi, a to su uvijek mlađi” rekao je Neđo Tadić, učesnik NOR-a.

  Nakon polaganja vijenaca i cvijeća od strane delegacija i građana Brčkog na spomen obilježje, intonirana je himna BiH, a svečanost je nastavljena doličnim recitacijama brčanskih gimnazijalaca. Današnji dan je svakako velik, jer je prije 72 godine otvorena i ispisana nova stranica u istoriji čovječanstva.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two + 2 =