HDZ 1990/HSS: Vlast ne može funkcionirati bez legitimnih predstavnika sva tri naroda

  Na pitanje da li je za pet Hrvata u skupštinskoj većini, Stjepanović je odgovorio: "Dovoljan kapacitet za rad unutar institucija kad su Hrvati u pitanju je broj tri".

  Stjepanović je kazao da do sada nisu imali ozbiljnog razgovora sa predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine [Otisak.ba]

  Zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Tomislav Stjepanović (Hrvatska demokratska zajednica 1990 – HDZ 1990) poručio je u petak na zajedničkoj konferenciji za medije ove stranke i Hrvatske seljačke stranke – braća Radić (HSS) da vlast na području ove lokalne zajednice ne može funkcionirati bez legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

  Podsjetio je da tri hrvatska, trenutno opoziciona zastupnika (Stjepanović te Ivan Krndelj i Pejo Mendeš iz HSS-a) od ranije upozoravaju na to, te naglasio da se ta upozorenja obistinjuju.

  “Žalosno je. Prolazi nam vrijeme, mjeseci. Ne radi se skoro ništa. Bojim se da ćemo iduće dane i mjesece provesti u nekom politiziranju, umjesto da se realno sagledaju okolnosti i da se prihvate legitimni predstavnici svakog od tri naroda i nacionalnih manjina. Da se počne raditi u interesu građana”, naveo je Stjepanović.

  “Na ovakav način se debelo urušava funkcioniranje Brčko distrikta. Nadam se da će biti dovoljno razuma kod predstavnika, u ovom slučaju i Bošnjaka i Srba, i da će nas trojicu kao legitimne predstavnike hrvatskog naroda uvažiti i dati nam prostora i mogućnosti da predstavljamo interese i potrebe hrvatskog naroda. Moramo zamoliti ponovo HDZ Brčko distrikta da se ne dijele hrvatske pozicije. Da se ne rasparčava ono što je godinama građeno kao interes hrvatskog naroda. To će trajno ostaviti probleme svim našim sugrađanima. Urušavanje Statuta i čak najave pokušaja da će ići u neku izmjenu Statuta, u smislu da se briše i taj garantirani minimum zastupljenosti svakog od tri naroda – nije to dobro. Moramo građanima pokazati da Brčko distrikt treba i može biti najbolji dio Bosne i Hercegovine”, dodao je.

  Bez ozbiljnog razgovora sa HDZ-om

  Odgovaravši na pitanje novinara, Stjepanović je kazao da do sada nisu imali ozbiljnog razgovora sa predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), koji trenutno čine većinu u Skupštini sa dva zastupnika.

  “Naša ruka je bila pružena, za razgovor, za dogovor, da vidimo mogu li se rješavati ti problemi. Međutim, niti jednog trenutka, nikada, nismo imali od strane HDZ-a bilo kakav ozbiljan razgovor, bilo kakvu ozbiljnu ponudu. Oni se ponašaju, čini mi se, previše neodgovorno da bi zastupali jedan narod. To su pokazali za ova tri mjeseca. Da oni to ne mogu. Jer zastupat interese svog naroda je daleko ozbiljnije od onog što oni čine u ovom trenutku.”

  Na pitanje da li je za pet Hrvata u skupštinskoj većini, Stjepanović je odgovorio:

  “Dovoljan kapacitet za rad unutar institucija kad su Hrvati u pitanju je broj tri.”

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  8 + one =