HDZ 1990/HSS: Kadrić rekao i podvukao da je većina izabrala HDZ BiH

  Skupština Brčko distrikta [Otisak.ba - Arhiva]

  Nakon otvorenog pisma od 16. ovoga mjeseca, upućenog gradonačelniku i predsjedniku Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, predstavnici Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) i Hrvatske seljačke stranke – braća Radić (HSS) pozvani su na razgovor sa Esedom Kadrićem, predsjednikom Skupštine, i gradonačelnikom Sinišom Milićem.

  Razgovor je upriličen 17. maja u prostorijama Skupštine. S obzirom na važnost ovog razgovora i iznesenih stavova za sve građane Distrikta, cijenimo da javnost treba biti informirana o ključnim porukama koje su upućene od predstavnika ove dvije institucije, ali i prijedloga koje smo iznijeli, navode u petak u zajedničkom saopćenju HDZ 1990 i HSS.

  • Naš prijedlog je nudio rješavanje statutarne krize izazvane stvaranjem nove većine hrvatskih zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH i da se proklamirani principi zastupljenosti u vlasti koji vrijede za Bošnjake i Srbe primijene i na Hrvate. Da od strane HDZ-a BiH za ova skoro četiri mjeseca, bez obzira na naše javne pozive na razgovor, nije bilo želje za rješavanjem problema nego se od strane istih radi na klasičnoj kupovini vremena i uvođenje građana i Brčko distrikta BiH u avanturu sa nesagledivim posljedicama. Da se odgovorni ne ponašaju u skladu sa statutarnim obvezama i ovlaštenjima te da svi građani podnose politički teror neodgovornih pojedinaca koji su se dograbili vlasti.

  G. Esed Kadrić je u ime skupštinske većine rekao i podvukao da je postojeća skupštinska većina izabrala HDZ BiH za svog partnera, da je HDZ BiH potpisnik koalicijskog sporazuma, da sa HDZ-om BiH imaju dobru suradnju i da ne vidi potrebu da se sa ovom strankom remete politički i partnerski odnosi. I da ne može dozvoliti da u vlasti sudjeluje svih pet Hrvata koji su zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH.

  Parafraziram: Da su HDZ BiH zamolili da ako nekada stigne, u vrijeme pauze ili godišnjih odmora, popije kavu s nekim od hrvatskih opozicijskih zastupnika, da pokušaju jednog iz opozicijske trojke Hrvata slomiti, i da im se da bezgranično vrijeme i prostor da građane Brčko distrikta BiH drže svojim taocima bez ikakve odgovornosti.

  To što HDZ nema dovoljan legitimitet i legalitet u predstavljanju hrvatskog naroda u Skupštini Brčko distrikta BiH i što su već nekoliko mjeseci svi građani Brčko distrikta BiH taoci očuvanja HDZ-ovih fotelja – nije važno, jer oni su vrjedniji od svih građana Brčko distrikta BiH i samog modela Brčko distrikta BiH, i njihov ponos njima ne dozvoljava da sa bilo kojom drugom hrvatskom strankom dijele vlast.

  Siniša Milić je objasnio kako je HDZ obećao podnijeti inicijativu kojom se u Statutu Brčko distrikta BiH ili bar Poslovniku o radu Skupštine Brčko distrikta BiH brišu mehanizmi zaštite konstitutivnih naroda odnosno da se uvedu mehanizmi prisile i poslušnosti oporbe spram vladajućih čime se narušavaju osnovni principi demokracije i teži političkom teroru. Ovo znači da će HDZ učiniti i ovaj krajnje nizak čin poguban za Hrvate Brčko distrikta BiH samo da ostanu u vlasti. Građani trebaju znati da se vlast prema ovakvim načelima, koja nisu poznata demokratskom svijetu, može formirati i sa dva srpska ili dva bošnjačka zastupnika, a ostali “neposlušni” mogu biti kažnjeni.

  Naši građani su dovoljno inteligentni da shvate ove poruke ali pozivamo i međunarodne institucije da se uključe u sprečavanju privatiziranja institucija Brčko distrikta BiH od strane nekolicine tajkuna dok to ne bude prekasno. Nismo bitni mi i hoćemo li biti dio vlasti ali cijenimo da je funkcioniranje Brčko distrikta BiH debelo ugroženo i prijeti da krene putom s kojega nema povratka.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven + one =