More

  HDZ 1990/HSS Brčko: Dopredsjednik Skupštine javno obmanjuje građane

  Hrvatska demokratska zajednica 1990 i Hrvatska seljačka stranka - braća Radić iz Brčkog uputili su u petak zajedničku reakciju na medijski istup dopredsjednika Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u četvrtak u emisiji lokalne Hit televizije "Razgovor s povodom".

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Hrvatska demokratska zajednica 1990 i Hrvatska seljačka stranka – braća Radić iz Brčkog uputili su u petak zajedničku reakciju na medijski istup dopredsjednika Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u četvrtak u emisiji lokalne Hit televizije “Razgovor s povodom”.

  Otisak.ba reakciju prenosi integralno.

  U emisiji „Razgovor s povodom“ od 15.02.2018 na HIT TV dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH je iznio niz neistinitih i paušalnih informacija koje se odnose na aktualna dešavanja na političkoj sceni u Brčko distriktu BiH u svom stilu da je „dva veće od tri“.

  Na pitanje novinara i gledatelja da li je trenutno moguće legitimno i legalno usvajanje proračuna Brčko distrikta BiH za 2018. godinu, i drugih odluka koja su predmet afirmativnog glasovanja i kao takve posebno zaštićene Statutom Brčko distrikta BiH na način da se preglasava većina zastupnika iz jednog konstitutivnog naroda, dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH je bez imalo srama konstatirao da je po njemu normalno preglasavati većinu hrvatskih zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH, a kako bi se sačuvali njegovi osobni interesi dobro znani našim građanima.

  Prva neistina koju je iznio dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH je ta da je Apelacijski sud Brčko distrikta BiH podržao nezakonito usvajanje proračuna Brčko distrikta BiH, a istina je da je taj isti sud svojom presudom od 06.10.2015 godine stavio izvan snage nezakonito usvojen proračun Brčko distrikta BiH od 30.03.2015 godine, a zbog kršenja članka 33a stavak (1)  točka (d) Statuta Brčko distrikta BiH koji podrazumijeva zaštitu od preglasavanja većine zastupnika iz jednog konstitutivnog naroda gdje jasno stoji da dva zastupnika ne mogu biti ni legalni ni legitimni predstavnici jednog naroda.

  U cilju daljeg obmanjivanja javnosti dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, kao jedan od najodgovornijih za poštivanje Statuta i zakona Brčko distrikta BiH, se poziva na neki zaključak Skupštine, kojim se oduzima pravo zastupnicima da opravdaju svoje odsustvo i stavlja ga iznad vrhovnog zakonskog akta Brčko distrikta BiH, odnosno Statuta Brčko distrikta BiH. Ovakvim obmanjivanjem javnosti dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH je poništio osnovne demokratske principe na kojima funkcioniraju sva demokratska društva a na kojima bi trebalo da funkcionira i Brčko distrikt BiH. Istovremeno tim činom pokazuje da će i Apelacijski sud kao i ostale neovisne institucije Brčko distrikta BiH morati prihvatiti zakon sile korumpiranih pojedinaca a ne silu zakona i Statuta Brčko distrikta BiH.

  Podsjećamo građane da izvršna vlast na čelu s gradonačelnikom, kao ni predsjednik  niti dopredsjednik  Skupštine Brčko distrikta BiH, nisu mogli biti izabrani bez najmanje tri zastupnika iz svakog od konstitutivnih naroda te iz čega proizilazi da je tri veće od dva.

  Pozivamo neovisne institucije da ne podliježu pritiscima korumpiranih pojedinaca, a najodgovornije ljude u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da ne obmanjuju javnost nego sjednu za pregovarački stol u cilju rješavanja nagomilanih problema te napokon da ova vlast radi u interesu građana a ne u interesu interesne skupine.

  Ove dvije stranke u prilogu su poslale i presudu Apelacijskog suda Distrikta iz 2015. godine, koju možete pročitati ovdje.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  77 ÷ eleven =