HDZ 1990: Spriječiti uništavanje i propast poljoprivrednika

  'Poljoprivrednici koji su ipak uspjeli da obave žetvu sada su ucijenjeni od strane veleotkupljivača sa minimalnim cijenama otkupa koje se kreću oko 24 pfeniga za kg pšenice', navodi se u saopćenju.

  HDZ 1990 naglašava da ova cijena ne može niti blizu pokriti troškove koje su poljoprivrednici imali te da ih dovodi u nezavidan položaj [Pinova.hr - Ilustracija]

  Hrvatska demokratska zajednica 1990, Organizacija za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, saopćenjem za medije u ponedjeljak se obratila brčanskoj Vladi da učini nužne korake kako bi se spriječilo uništavanje i propast poljoprivrednika Distrikta.

  “U vremenu kada bi trebala da se vrši žetva strnih žita sa oko 3000 ha, stigle se ogromne količine padavina koje onemogućavaju ulazak u parcele i žetvu. Poljoprivrednici koji su ipak uspjeli da obave žetvu sada su ucijenjeni od strane veleotkupljivača sa minimalnim cijenama otkupa koje se kreću oko 24 pfeniga za kg pšenice”, navodi se u saopćenju.

  Nezavidan položaj poljoprivrednika

  HDZ 1990 naglašava da ova cijena ne može niti blizu pokriti troškove koje su poljoprivrednici imali te da ih dovodi u nezavidan položaj, i konstatira da se za 100 kg pšenice može kupiti oko 10 litara nafte.

  “Svaka dodatna kiša smanjuje kvalitet zrna, a hektolitar opada. Takvu pšenicu će biti teško plasirati i naši poljoprivrednici će biti u ogromnim gubitcima. Jedan od načina da se direktno pomogne ovim poljoprivrednicima jeste da se uveća poticaj u poljoprivredi za ove kulture za 30% i da se hitno organizira sastanak između Vlade Brčko distrikta BiH, predstavnika poljoprivrednika i veleotkupljivača”, predlaže ova stranka.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  50 ÷ = twenty five