HDZ 1990: Razvoj gospodarstva – garancija opstanka Brčko distrikta BiH

  Foto: Otisak.ba / Arhiva

  Brčko distrikt BiH je od svog osnivanja predstavljao BOLJI dio Bosne i Hercegovine i nadu da će postati gospodarska oaza u ovom dijelu Europe. MI u HDZ-u 1990 Brčko distrikta BiH želimo i radimo na tome da se ta nada što prije realizira kako bi sebi, svojim obiteljima i svim građanima Brčko distrikta BiH na ovom komadu zemlje stvarali bolji život i kvalitetniju budućnost.

  Stoga, HDZ 1990 Brčko distrikta BiH insistira na ubrzanom i ravnomjernom gospodarskom razvitku cijelog Distrikta pri čemu se poseban naglasak i značaj mora dati ukupnom razvoju poljoprivredne proizvodnje, te da kroz proces uređivanja zemljišta i značajnijeg ulaganja u navodnjavanje i uređenje vodotoka stvori realne uvjete intenzivnijeg razvoja ukupne poljoprivredne proizvodnje.

  Ovih dana smo svjedoci da se neopravdano odugovlači s isplatama u poljoprivednoj proizvodnji za 2019.godinu, a da Pravilnik o poticajima u poljoprivrednoj proizvodnji za 2020. godinu još nije usvojen.

  Ovim pozivamo sve relevantne institucije i političke stranke, da se prekine s politikanstvom na štetu poljoprivrednika i u što kraćem roku usvoji rebalans proračuna Brčko distrikta BiH kojim bi se osigurala nedostajuća sredstva, isplatili poticaji u poljoprivredi te na takav način pomogli normalnom  funkcioniranju poljoprivrede ali i gospodarstva Brčko distrikta BiH u cjelini.

  Jednako tako,cijenimo da nema smisla više odugovlačiti s usvajanjem Programa poticaja u poljoprivednoj proizvodnji za 2020.godinu te da ga Vlada Brčko distrikta BiH treba žurno usvojiti.

  Autor: HDZ 1990 Brčko