More

  HDZ 1990: Kako je moguće da u Orašju BAT košta 15, a u Brčkom 40 KM

  Organizacija HDZ 1990 Brčko distrikt BiH uputila je danas priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

  • U vremenu pandemije COVID-a 19, koja opterećuje život i kretanje svih naših građana, cijenimo da je nužno da nadležne institucije, konkretno, Javna zdravstvena ustanova “Zdravstveni centar Brčko” i Javno zdravstvo Brčko distrikta BiH učine sve što je u njihovoj moći i zakonskoj obvezi, da olakšaju život i rad naših građana.

  Nedopustivo je da neodgovorni pojedinci koriste pandemiju COVID-19  i ovu strašnu situaciju za ostvarivanje ekstra profita i osobno neopravdano bogaćenje.

  Kako je moguće da cijena BAT-a (brzog antigenskog testa) u Orašju košta 15 KM, a u Brčkom se za istu plaća oko 40 KM. Napominjemo, da je BAT test nužan za prelazak granice i ulazak u zemlje EU.

  Nije luksuz nego nužnost.

  Tražimo od Vlade Brčko distrikta BiH da HITNO donese uredbu kojom se ograničava marža kako na cijene PCR-a i BAT-a, tako i na nužne medikamente za liječenje COVIDA-a 19.

  To vam je nadležnost i obveza, u suprotnom moći ćemo smatrati da ste samo dio politike ciljanog uništavanja javnog zdravstva i prisiljavanja naših građana da zdravstvene usluge po višestruko višim cijenama plaćaju privatnim zdravstvenim ustanovama u kojima (usput rečeno) uglavnom rade javni zdravstveni djelatnici za radnog vrijeme kojeg bi trebali provoditi u JZU.

  Čitano

  Povezani članci