HDZ 1990 daje apsolutnu podršku Strategiji održivog povratka u Brčko distriktu BiH

  Sponzorisan članak / Autor: HDZ 1990 Brčko

  HDZ 1990 Brčko potpisaо je Sporazum o podršci Stategiji održivog povratka na području Distrikta, koju јe sačinila udruga “Povratak” Brčko. Generalno HDZ 1990 Brčko podržava sve projekte koji će stanovnicima Distrikta, posebice njegovog ruralnog dijela, osigurati bolje uvjete za život, što se odnosi i na Sporazum o održivom povratku sa istoimenom udrugom.

  „Strategiju je još davno prihvatila ovdašnja izvršna vlast, no žalosno je da joj u zadnjih 15 godina, dok je slična strategija u Federaciji BiH uspješno provođena, ovdašnje vlasti nisu dale gotovo nikakav značaj“, rekao je prilikom potpisivanja predsjednik HDZ 1990 Brčko Tomislav Stjepanović.

  Logično je bilo da nakon obnove razrušenih domova za održivi povratak stanovnika u Distrikt je trebalo osigurati da se povratnici bave onim za što imaju najviše afiniteta. „To je prije svega poljoprivreda, obrt ili voćarstvo, stočarstvo i brčanska Vlada je morala biti ta koja pomaže upravo u ovom segmentu“ precizirao je Stjepanović.

  Rečeno je upravo i suština Strategije koja obuhvata 19 povratničkih mjesnih zajednica u Distriktu, stoga Milenko Barišić, predsjednik udruge “Povratak” Brčko nije krio što je danas sa HDZ-om 1990 potpisao Sporazum o apsolutnoj podršci na ovom planu.

  „Radi se upravo o nephodnim aktivnostima, prioritetno Odjela za poljoprivredu jer je riječ o 10.000 hektara zapuštenog obradivog zemljišta, o uništenom i devastiranom fondu, gospodarskim kapacitetima, farmama i poljoprivrednoj mehanizaciji. Za pokretanje toga potrebno je 20 miliona maraka i to u petogodišnjem periodu“, rekao Barišić.

  HDZ 1990 će u narednom periodu pokrenuti projekat, koristeći i predpristupne fondove EU, čulo se na konferenciji za medije.

  „Upravo zato, vjerujem da će nam birači ukazati povjerenje, kako bismo danas potpisani sporazum, nakon 15. novembra, mogli istinski i provesti u djelo,“ kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Brčko Tomislav Stjepanović.

  --