HDZ 1990 Brčko: Priopćenje za javnost povodom Međunarodnog dana djeteta

Foto: Otisak.ba / Arhiva

Povodom 20. studenog – Međunarodnog dana djeteta HDZ 1990 Brčko distrikta BiH želi ukazati i apelirati na potrebu konkretne primjene i pridržavanja Konvencije o pravima djeteta koju je prije točno trideset godina usvojila Generalna skupština UN-a. Konvencija je to koja ima snagu zakona u zemljama potpisnicama te nas sve obvezuje na potrebu poštivanja njezinih odredbi, ali i nadziranja provođenja u djelo istih.

S tim u svezi želimo istaći da su prava djeteta obveza, a ne opcija. Problemi djece i mladih su problemi cijelog društva te se svi moramo staviti na raspolaganje kako bismo ih što efikasnije rješavali. Naročito pozivamo institucije, i pojedince u njima, koje se konkretno bave zaštitom djece i mladih, da budu hrabri i ustrajni, da ne posustaju i da pravo djeteta ne smije biti podređeno ni jednom drugom pravu niti interesu.

Svjedoci smo da se djecu i mlade svakodnevno zlorabi, da je ova populacija dovedena na margine društva. Mlade ljude se marginalizira, instrumentalizira i koristi za ostvarivanje parcijalnih interesa pojedinaca i različitih skupina.  Ovo se odnosi i na političke organizacije koje pod izlikom brige o mladima nerijetko ucjenjivačkim pristupom, ultimatumima i uvjetovanjima od djece i mladih stvaraju vlastite marionete. Ni naša lokalna zajednica nije izuzeta od ovakvih pojava te im svakodnevno svjedočimo.

Stoga je na nama odraslima da provodimo i promoviramo prava djeteta, ali isto tako i da učimo djecu i mlade o svjesnosti njihovih vlastitih prava i potreba. Još jednom naglašavamo da pravo djeteta nije opcija nego zakonska obveza te je naročito bitno da toga budu svjesni svi koji se institucionalno bave zaštitom prava djece, ali da toga budu svjesna i djeca i mladi.

Autor: HDZ 1990 Brčko
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

four × = 24